fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 89063 - 01.03.2014 : Nerko Sarajevo - best (0)

RE : Komentar Biljane Plavšić i protesti


Što se ovih protesta tiče - odmah ću reći da sam protiv nasilnih protesta i uništavanja naše zajedničke narodne imovine. S druge strane podržavam glas naroda i mirne proteste sa jasnim zahtjevima. Došlo je do grla!

U RS ima preko 150.000 nezaposlenih, što je prema broju stanovnika proporcionalno uporedivo sa Federacijom. Kad bi ubrojali ljude u šklovanju, na prekvalifikaciji, silom zemljoradnike, i one koji ne primaju redovnu platu, ovaj broj bi daleko nadmašio 238.000 zaposlenih. Većina zaposlenih se finansira iz budžeta i nije u realnom sektoru, tj. primaće plate dok MMF i drugi hoštapleri budu davali kredite. Isto važi za penzionere.

Kad krediti budu došli na naplatu RS će morati dati ono što ima i stvarno vrijedi, a to je proizvodnja struje, sirovine iz rudnika i šuma, i naravno vodu uz nešto nafte i gasa, a doći će na red i zemljište. Da - i ono krvlju zaliveno zemljište!

Strancima treba vrlo malo radne snage, i već danas djeca boraca i radnika koji su izgradili silne firme, samo mogu tužno šetati oko razorenih fabrika na kojima su nikla skladišta, stovarišta i tržni centri, preko kojih se plasira tuđa roba, ili još tužnije gledati strane direktore kako sa lokalnim ljubavnicama bahato i arogantno ulaze i izlaze u limuzinama iz fabričkih krugova (ovo sam gledao svojim očima).

Kakvu će to molim lijepo samostalnost imati Bosna i RS za 20 ili 30 godina kada krediti dođu na naplatu, a sve vrijedno preuzmu stranci?

Narodu se mažu oči pričama o Gavrilu Principu, a austrijske banke kontrolišu 80% bankarskog tržišta BiH i RS-a. Ne može ni jedna lokalna banka opstati, sve pokradoše!

Austrijske banke odnose pare u Beč u kamionima, a para nema u opticaju, uvodi se trampa i kompenzacija u firmama. Sve loše privatizovane firme pod hipotekom završe kod Austrijanaca. Gdje si Gavrilo sada da vidiš ovu privrednu i moralnu perverziju!

Jesu li za to ginuli očevi i djedovi današnje nezaposlene omladine? Kako je moglo doći do ovoga?

A sad malo o Gospođi Plavšić:

Pročitao sam vrlo interesantan feljton u Večernjim Novostima koji je neka vrsta skraćenih memoara Biljane Plavšić i iako literarno nije Bog zna šta, svakako predstavlja dragocjen uvid u vrijeme rata u BiH i nastanak Republike Srpske. Preporučio bih svakome koga RS zanima da to pročita.

U tim memoarima Biljane Plavšić su Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik "obrali bostan". Pozitivna ličnost po Biljani Plavšić je Ratko Mladić i srpski narod, a totalni negativci ljudi oko Radovana i Mome (čitaj: budući tajkuni). Ima tu dosta pravdanja i samosažaljenja, ali mnogo toga mi je postalo jasnije, što mi nikakva istorija objasniti nije mogla.
Idi na stranu - |listaj dalje|