fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 88989 - 26.02.2014 : Slavica Ravic Beograd - best (12)

Želim istinu u vezi Betanije


Posle 20 godina traganja za kompletnom istinom o ovoj vrloj akciji, konačno nađoh mesto gde se mogu podrobnije informisati o svemu što me je tolike godine interesovalo.

Kao supruga jednog od poginulih sokolova, zahvalila bih svima koji iskazuju poštovanje prema njihovim žrtvama i koji shvataju pobude i porive koji su ih poneli u tu akciju. Nisu bili ni manekeni, ni "nabeđeni" specijalci, bili su, svi do jednog, profesionalci i patriote. Veličine!!! Posao vojnika, podoficira i oficira nije bio (a ni sada nije) da postavlja pitanja, vec da posluša naređenje. U suprotnom, to nije vojska, barem ne ona ciji su pripadnici bili.

Kada smo kod toga, glavnokomandujući treba da snosi posledice za loše procene i gubitke prilikom izvršenja borbenog zadatka. Naravno, da je bilo uspešno, neko bi bio po želji "najmlađi general", a pošto je akcija bila neuspešna, čak nije bilo ni griže savesti, verujte.

Ovde sam prvi put čula da je Milorad Stupar umro. Nadam se da je patio. Sigurno i jeste zato što nije postao general. Ko je imao prilike da ga upozna, složiće se, da ni sam đavo u pakao ne bi hteo da ga primi, da mu ovaj ne bi nišanio poziciju. Ukratko, beskrupulozni karijerista. O njemu više ni reči neću trošiti. Čivava od 15 godina bi pre sačuvala 300 ovaca.

Tela poginulih su parcijalno predavana, kako su "kupovana". Naglašavam, kupovana!

Pre polaska na zadatak, a ni posle zadatka, ni o kakvoj novačanoj nagradi za pripadnike jedinice nije bilo reči, nemojte grešiti dušu! Bili su poneseni i ponosni ratnici!

Može li mi neko pomoći oko jedne dileme? Naime, 20 godina živim sa ubeđivanjima da su protivničkoj strani informaciju o dolasku jedinice i startu akcije, dali naši ljudi iz Vogošće. Priča se o paljenju i gašenju svetala u hotelu tog jutra kada su kretali. Navodno, da se ne poremete već uhodani lanci šverca. Ne želim da verujem u to!

Neka je na čast svima onima koji su se slikali sa telima naših voljenih i razvlačili ih mrtve, drali im kožu da bi im poskidali burme sa prsta. Nadam se da im je to krvavo zlato kupilo malo sreće.

Može li mi neko objasniti šta se to, i ko to proslavlja 27. 12. Zaista nisam shvatila ko se od koga tada oslobodio?

Imam 1001 pitanje, isto toliko nedoumica a na ovom mestu, uz vašu pomoć, mogu dobiti neke odgovore.

Vidim da administrator raspolaže podacima sa suđenja u Hagu, pa bih volela da na neki način dođem do tog snimka. Znam samo da je svedočio Borivoje Tešić, jer mi je prilikom jednog slučajnog susreta, krajnje pokajnički i bedno snishodljivo rekao da je morao da svedoči jer su ga "pritisli" a i onako su vec sve znali". Njegove reči!

Želela bih da zamolim nekoga ko ima prilike, da ode do Betanije, ostavi koju crvenu ružu na mesto gde su ispustili duše. Njihove majke (bilo je neoženjenih momaka), njihove supruge (ni jedna se nije više udavala), njihova deca (najmlađe je imalo 2 meseca a najstarije 5 godina), to nisu u prilici.

Veliki pozdrav svima koji cene njihovo delo, a u nadi da njihovi (i hiljade drugih) mladih života, nije uzalud dato.
Idi na stranu - |listaj dalje|