fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 88943 - 25.02.2014 : Stari Blizo - best (1)

Luda kuća i predsoblje


Vjerujem da mnogi od nas ne znaju koje se sve igre igraju iza kulisa. Nađoh ovaj tekst pa želim da i vama predočim. Pročitajte i vi.

Piše: Mirjana Kusmuk
01. 02. 2014.

Šta je više normalno u ovoj državi?

Ovako je odgovorio ministar pravde BiH Bariša Čolak na pitanje da li je normalno da se u Tužilaštvu BiH saslušavaju parlamentarci zbog nesprovođenja presude "Sejdić i Finci" i dao preciznu dijagnozu i zemlje i vremena i procesa u kojima živimo.

U prevodu: luda kuća i predsoblje!

Saslušanja

Kada je Tužilaštvo BiH i to Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju polovinom decembra obznanilo Naredbu o sprovođenju istrage protiv N. N. lica zbog neimplementacije odluke "SF" Evropskog suda za ljudska prava, jer je time BiH oštećena za 45 miliona evra IPA fondova, niko iole normalan nije mogao da vjeruje da to nije samo dobar vic.

Ali ne lezi vraže. O radu Radne grupe, koja je od 2010. pratila sprovođenje presude "SF", među prvima kao svjedok ispitan je Bariša Čolak. Potom poslanik SDA Šefik Džaferović, ali se o tom saslušanju ne zna ništa. Ove sedmice u Tužilaštvu BiH 45 minuta boravila je poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić.

Tužilac za organizovani kriminal Oleg Čavka, koji je dobio zadatak da izvrši nemoguću misiju, u tom ispitivanju postavljao joj je, malo je reći, glupa pitanja:

 • Zašto mislite da sprovođenje presude treba da se pretvori u rješavanje hrvatskog pitanja?

 • Zašto SNSD nije istrajao na svom dobrom prijedlogu sprovođenja presude?

 • Je li Radna grupa ozbiljno radila posao?

 • Da li je neko zadržavao prijedloge u ladici?

  Tužilac Čavka, u naponu tužilačke snage kada treba da se bavi borbom protiv organizovanog i privrednog kriminala koji državu godišnje ošteti za mnogo, mnogo više od 45 miliona IPA evra (samo u jednoj pošiljci kokaina ili granata), postao je tako glavni lik pravosudne farse u kojoj se konci povlače iz drugog plana.

  Farse u kojoj Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju remeti i pravosudni i društveni sistem zemlje uzimajući u svoju nadležnost rješavanje političkih pitanja.

  Tačno je da u Krivičnom zakonu postoji krivično djelo za nesprovođenje odluka Ustavnog suda i ranije Doma za ljudska prava, a sada Evropskog suda za ljudska prava.

  Ali tačno je i to da poslanike štiti imunitet i da oni ne mogu krivično da odgovaraju. Poslanike je birao narod na izborima da zastupaju njegove stavove i štite njegove interese, a Krivični zakon ne poznaje krivičnu odgovornost zbog političkog stava.

  Tačno je i to da lideri parlamentarnih stranaka Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Božo Ljubić, Mladen Bosić i Bakir Izetbegović već četiri godine uz pomoć visokih evropskih zvaničnika Štefana Filea i Pitera Sorensena pokušavaju da nađu rješenje za implementaciju presude "SF", ono koje bi imalo dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu za izmjenu Ustava. Budući da je Tužilaštvo BiH najavilo da će u istrazi saslušati 70 sumnjivih lica, logično je očekivati da u Tužilaštvu uskoro završe svi lideri političkih partija, ali i evropski pregovarači: File i Sorensen.

  Sam Sorensen odmah je odbacio takvu mogućnost, ističući da bi to bio presedan u diplomatskoj praksi. Zaboravio je da doda jednu sitnicu: da je presedan u demokratskim evropskim državama da se na saslušanja u Tužilaštvo za organizovani kriminal pozivaju poslanici, zbog neusaglašenih političkih stavova!

  Politička farsa

  Da se radi o političkoj farsi, a ne sprovođenju pravde dokazuje i podatak da od 2005. godine do danas nije izvršeno više od 80 odluka Ustavnog suda BiH, a Tužilaštvo nije mrdnulo prstom.

  Isti slučaj je i sa presudama Evropskog suda za ljudska prava koje je, kao i "SF" presudu, potvrdio Ustavni sud, a godinama su mrtvo slovo na papiru.

  Jedna od njih je povreda prava na imovinu u više predmeta stanova oficira JNA, oduzetih na teritoriji FBiH.

  Tužilaštvo BiH ne zanima njihovo nesprovođenje, kao što ih ne zanima više oko 35. 000 penzionera u Republici Srpskoj i Srbiji koji su penzije zaradili na teritoriji FBiH, ali ona odbija da im ih isplaćuje.

  I ovdje je presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Karanović protiv BiH" iz 2008. i slučaju "Šekerović i Pašalić protiv BiH" iz 2011. utvrđeno da se neisplaćivanjem penzija u FBiH krše elementarna ljudska i socijalna prava građana na nacionalnoj osnovi.

  Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu ni u ovom slučaju u kojem su oštećene na hiljade ljudi i budžet jednog entiteta za milijarde maraka i u kojem je N. N. lica više nego lako pronaći.

  Najnovija zloupotreba Tužilaštva BiH u političke svrhe neodoljivo podsjeća na slučaj u kojem je tragična sudbina jednog čovjeka i njegove porodice instrumentalizovana na najbezobrazniji i najnemoralniji način.

  U slučaju Palić Dom za ljudska prava 2000. godine naredio je Republici Srpskoj da sprovede potpunu istragu i utvrdi sudbinu nestalog pukovnika Avde Palića. Potom je bagerima prekopano pola RS, a Avdi Paliću nije bilo traga. Vlada RS je formirala dvije komisije po nalogu OHR-a, odgovorni su se tresli od prijetnji sankcijama i smjenama... A onda... tijelo Avde Palića je u avgustu 2009. godine pronađeno u Centru za identifikaciju u Visokom. Tamo je bilo punih osam godina koliko je prošlo od kada je ekshumirano iz masovne grobnice Gajevi kod Rogatice.

  Svo to vrijeme RS je bila pred sankcijama.

  I sve su prekrili snjegovi, ruzmarin i šaš. Slučaj Palić je istog časa zaboravljen i niko nije odgovarao zbog toga što je tijelo Avde Palića osam godina ležalo neidentifikovano, a njegova sudbina poslužila za ucjene.

  Nije i neće jer je slučaj Palić, kao i slučaj "SF", bio sredstvo za ostvarenje političkog cilja, a ne za uspostavljanje pravne države.

  A da ima prava i da postoji pravna država ne bi se moglo dogoditi da se Tužilaštvo za organizovani kriminal, istovremeno dok saslušava poslanike zbog nedonošenja političkih odluka, proglašava nenadležnim za 1. 300 granata pronađenih kod Tešnja za koje je SIPA podnijela izvještaj protiv Šemsudina Mehmedovića.

  Ne bi se moglo desiti da gomile predmeta o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu godinama kupe prašinu u ladicama Tužilaštva, a da tužilac Čavka pregleda ladice poslanika u Parlamentu BiH.

  Prosto mi žao kako uvijek Čavku izvuku iz rukava kada se radi na specijalnim zadacima. A i sam je priznao da je smijenio nekadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina kojem je hakovao i-mejl sa kojeg je slao lažne dopise tužiocima i medijima. Čavka je potom kažnjen umanjenjem plate šest mjeseci, ali zadatak je obavio: Barašin je "eliminisan".

  Zato mu je povjeren novi, važan zadatak. Uputstvo je dobio sa iste one adrese sa koje je "odstrijelio" Barašina. Znakovito ili ne, ta i-mejl adresa glasi popushilismoŽgmail.com.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|