fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 88819 - 19.02.2014 : Razvigor Srbija - best (2)

Pokrstio se Mahmut Bušatlija - krv nije voda!


Potomak Stanka - Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije Mahmut Bušatlija vratio se na Sretenje Gospodnje, 15. februara, u pravoslavnu vjeru.

On je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, na krštenju dobio ime Stanko, a taj sveti čin primio je u crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića. Krštenje je obavio sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović, prenijele su Dnevne novine.

Nakon krštenja, Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, miropomazao je Stanka.

U liturgijskoj besjedi na Sretenje Gospodnje, Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Stanko Crnojević prije pet stotina godina došao kao Sandžak-beg na Cetinje.

  • "Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenje na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević, u manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetilište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. I danas sam i ja kao Mitropolit crnogorski prvi put shvatio onaj blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga poslije bitke na Krusima 1796. godine, kada su mu Crnogorci donijeli glavu Mahmut-paše Bušatlije. I kada je on uzeo njegovu glavu u svoje ruke, između ostalog je rekao: žKada bi oni koji su u ovom dunjaluku znali čija je ovo glava, mnogi bi zaridao i u crno se obukao. I rekao je Crnogorcima: "Ovu glavu, pod mojim prokletstvom, da čuvate, i da se niko ne usudi da je skrnavi... I od tada do danas glava Mahmut-paše Bušatlije se čuva u Cetinjskom manastiru, pored ćivota Svetoga Petra Cetinjskog", kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

    Mitropolit Amfilohije je dodao: "A, evo danas, njegov potomak Mahmut Bušatlija, koji je do sada nosio njegovo ime, vratio se svome domu, svojoj Svetinji, vratio se grobu svoga praoca Ivana Crnojevića".

  • "I od Mahmuta, evo ga, ponovo, obasjan svjetlošću, istinom i ljubavlju Božjom, postao je Stanko Crnojević", zaključio je Mitropolit Amfilohije.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|