fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dezerteri - 88665 - 11.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

O dezerterstvu


Dragi forumaši, žao mi je što je došlo do nepotrbne rasprave na ovom sajtu u kojoj sam ja jedan od vinovnika. Iskreno da vam kažem da me nije povrijedilo to što me neko smatra narcisoidnim zbog pisanja na ovom forumu jer ja prvo razmislim ko je taj što to kaže. Ali ako neko želi naše poginule za Republiku Srpsku da klasira po samo njemu poznatim vrijednostima onda je dužnost nas preživjelih iz rata za ljubav mrtvih treba da ukažemo na one koji tvrde da su bili a svi znamo da nisu bio u toj borbi.

Kada sam opisivao borbe na Kameničkim stijenama, protjerivanje mudžahedina sa putne komunikacije Semizovac-Srednje juna '95. a neko tvrdi da je bio sa mnom rame uz rame, a ja znam da su te noći taj teški zadatak obavila Specijalne jedinice policije RS u sadejstvu sa borbenim i Saobraćajnim vodom ČVP 3. sarajevske brigade, onda je moja dužnost da kažem nekom ko nije pripadao ovim jedinicama i da laže da je bi sa nama.

Ja sam za vrijeme rata koji je trajao 46 mjeseci bio na funkciji komandanta Vogošćanskog bataljona ukupno 8 mjeseci i na mjestu komandira Vojne policije 28 mjeseci. U tom perido sam morao da rukovodim i komandujem pa mi zbog toga niko ne može zamjeriti što pišem šta sam i kako to radio. Ali ako neko prepozna moju laž u tome ili netačnost podataka, ja ga molim da me odmah ispravi i ukaže na to.

Već sam u nekim mojim tekstovima pisao kako sam kao komandant bataljona slao potjernice za dezerterstvo svih pripadnika moje jedinice, koji su odsustvolali duže od jednog mjeseca a da za to nisu imali odobrenje. Kroz takav moj rad su neki borci izgubili dio ratnog učešća pa imaju prekid ratnog staža. U tome su loše prošli i moji veliki prijatelji koje smo spominjali kao heroje na ovom sajtu. Tako jedan Teša koji 8-og decembra '92. sa svojom malom grupom junaka spasio Vogošću da ne padne u ruke neprijatelju, bio predat vojnom sudu za odsustvoanje iz jedinice. Svi Vogošćani znaju koliko smo Teša i ja bili bliski prijatelji prije rata a posebno u ratu.

Na veliku žalost drugi komandanti u brigadi to nisu uradili sa svojim borcima zbog čega smatram da sam napravi veliku nepravdu prema svojim saborcima iako sam tada u to vrijeme zbog načina na koji sam slao ljude na vojni sud smanjio dezerterstvo i neopravdana odsustva iz Bataljona na minimum.

Tako sam vogošćanskoj komandi vratio izgubljeno povjerenje i autoritet u rukovođenju i komandovanju. Zbog mog odnosa prema borcima, mogao sam da naredim kompletnom Bataljonu da krene u juriš i bio uvjeren da naredba ne bi bila odbijena. U to vrijeme bio sam siguran da to drugi komandaniti nisu mogli učiniti u svojim jedinicama.

Zato je Vogošćanski bataljon umjesto da bude ukinut za kratko vrijeme posta herojski a orden koji je zaslužen nije dobijen zbog drugih jedinica koje su izgubile teritoriju koju su ovi heroji osvojili i čvrsto branili dok je bio pod njihovom kontrolom.
Idi na stranu - |listaj dalje|