fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 8861 - 22.04.2006 : Tanja nekad Mrakovo - best (1)

Najveci junaci su iz Ilijaša


Ovi Vogošćani su preokupirali ovaj sajt, pa bi se umjesto Sokolac mogao komotno nazvati Vogošća. Hoću da kažem mnogo se Vogošćani hvale uspijesima, a znaju odlično da su ilijaški borci bili neprikosnoveni na sarajevskom ratištu i da su ih mnogo puta spasavali, meni je poginuo brat baš u bici za Golo brdo 26. jula 1993. i zna se da su to brdo od Balija zauzeli ilijaški borci sa jedinicom Vasilija Vidovića.

Naši borci su podnijeli mnoge teške bitke, oslobodili Misoču, očistili skoro cijelu ilijašku opštinu, zadali Balijama mnogo nevolja na Olovu, Žuci, Vozući itd.

Bilo bi lijepo spomenuti i Ilijašane. Ja trenutno radim u federalnom dijelu Sarajeva kao prevodilac u jednoj stranoj organizaciji i znam po njihovim pričama koliko su se bojali Ilijašana. Mora se znati da su Vogošćani mnogo bili opterećeni i pljačakama i međusobnim obračunima, to se kod nas nije dešavalo.

Marinko i Vasilije Vidović su najveći srpski rodoljubi, koji su cijeli rat podnijeli na plećima.

Tanja,
znam da cu se zamjeriti mnogim posjetiocima ovog foruma, ali se moram složiti sa sobom. Vogošća je imala hrabrih momaka ali u Ilijašu su svi bili heroji. Čak i stanovnici koji se nisu borili, jer su granatiranja bila svakodnevna. U mojim rijetkim posjatama Ilijašu, dešavalo mi se i da čekam na ulazu u grad da granatiranje prestane, jer se jednostavno nije moglo dalje. To nije bio slučaj sa Vogošćom.

Ja sam oduvijek bio zadivljen otporom koji je Ilijaš pružio u zadnjem ratu, nemam dovoljno znanja da o tome diskutujem, pa bih tebe zamolio da počnes da pišeš, a onda će se i drugi oglasiti. Rado ću otvoriti istorijsku rubriku "Ilijaš", kao što planiram da pišem i o Nedžarićima, Nišićima, Slavu Kojiću, Grbavici, Draganu Bulajiću i ostaloj bagri koja se bavila trgovinom ljudi za velike pare.
Idi na stranu - |listaj dalje|