fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 88579 - 08.02.2014 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Saradnja VRS sa Hrvatima


Pozdravljam i ja tebe Pravi i da iskreno kažem ne zamjeram nikome na pisanju jer svako je stvari vidio iz svog ugla. Možda je čak i admin pogrešno napisao, ali mjesto se zove Stupni do i upoznat sam na događajima u i oko njega.

Tačno je da su odnosi između naših snaga i HVO-a bili fer i korektni, pišem "snaga" jer u tom izrazu su snage VRS i policije.

Nisam upoznat sa tim tzv. poklonima hrvatskog življa, a vezano za prelazak preko naše teritorije u Kiseljak.

Imao sam izuzetno korektne odnose sa Ivicom i HVO, tako da sam upoznao i još neke starješine i pred Novu godinu sam se slučajno našao u Kiseljau i pozvao jednog od njih. Za nevjerovati je da smo sjeli u jedan kafić i da je taj čovijek pozvao ostale koje poznajem i da su došli da se vidimo i bilo je fino družiti se sa njima.

Ta induktorska veza je išla iz kasarne u Blažuju do TO centra veze, a bilo je u planu da se pruži linija automatske centrale u Kiseljaku sa tim centrom i od centra do kasarne ali to nije odrađeno.

Kretanje je bilo slobodno u oba pravca tj. Ilidža - Kiseljak pa i gorivo se moglo kupiti na ulazu u Kiseljak ali samo sipanje u rezervoar vozila jer je tu bila cijena 1 dm a na Ilidži 5 do 7 dm, kako je ko formirao cijenu. Kanisteri nisu dolazili u obzir ali neki su i to radili i bilo je slučajeva da su upali u minska polja i nastradali.

Ta saradnja se ogledala u više pravaca i kao prvo njihovi radio uređaji su programirani u tom centru veze što je značilo da imamo njihove radne fekvencije.

Neke neophodne uređaje centar je dobio od njih bez naknade, vjerovato zbog prijateljskih predratnih odnosa, a što je bilo najvažnije dobijali smo informacije o kretanju neprijateljskih snaga sa druge strane Igmana i Bijelašnice.

Tako mogu reći da smo dobili informaciju o kretanju helikoptera na južnoj strani Bjelašnice, o kretanju orkana na Igmanu i o akciji koja je imala kodni naziv "Vjenčanica" ali se nije odradila pošto je bilo potpisano neko primirje.

U toku pokušaja deblokade Sarajeva od strane armije BiH dobili smo informaciju ustvari prijatejski savijet da ne dozvolimo probijanje linija od strane te armije jer će HVO morati krenuti na nas.

Razlog kretanja je ovako glasio "nemojte dozvoliti probijanje linije nigdje jer u tom slučaju HVO mora krenuti na vas a prvi idu neke žestoke ustaše iz Splita i nekih mjesta u Dalmaciji".

To je meni direktno rečeno i ja sam proslijedio na određena mjesta gdje je to i trebalo da se proslijedi.
Idi na stranu - |listaj dalje|