fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 88569 - 07.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Pomoć Hrvatima


Momčilo,

nemoj mu zamjeriti, ali Neba Bak nije sa tih prostora. Za mene, koji sam odrastao u Vogošći, to je i za mene sve bilo područje oko Igmana, a možeš onda zamisliti kako to vide borci koji su došli iz nekih drugih krajeva.

Jako mi se svidi tvoj komentar oko tih dešavanja sa Hrvatima, jer ja to ne mogu ni približno da opišem kao ti, a još si me podsjetio svojim komentarom nekih detalja iz tog vremena koje sam zaboravio.

Nekoliko puta sam bio prisutan u komandi u Blažuju kada je komandant telefonom pozivao oficire iz Kiseljaka. Najviše me je iznenadilo da oni imaju vezu sa induktorskim telefonom, što znači da se tim putem mmogla spojiti veza po svim vojnim komandama sa obje strane, srpskom do Beograda, Hrvatskom do Zagreba!

Njihov razgovor je počinjao šaljivim tonom! Srpski komandant čeka da mu se javi hrvatski komandant sa druge strane žice. Ovaj se javlja i odma bez čekanja govori, šta ti treba "četo"?

Komandant sa srpske strane pita, "ujo", možeš li mi učiniti jednu uslugu?

Ma kako ne mogu "četo", daj da čujem šta ti treba?

Tom prilikom smo tražili da sa kamiona skinu Maunaginog sestrića koji je trebao da prođe kroz Kiseljak kao muslimanski vojnik na vanjski prsten Srpskog Sarajeva. Svi kamioni sa muslimanske strane koji su prevozili vojsku iz Sarajeva na vanjski prsten su prolazili kroz Kiseljak, bili su pregledani dok nije naišao vojnik kojeg smo tada tražili. Oni su ga skinuli sa kamiona i navodno, radi provjere ga zadržali. Kada su ga izdvojili iz njegove jedinice pozvali nas i mi smo ga preuzeli živog i zdravog. To su za mene tada bile velike uslugo koje su oni činili skidajući sa kamiona srpsku djecu i spašavaajući ih od muslimanske vojske. Muslimani su to morali da znaju šta ovi rade ali vjerovatno nisu imali izbora jer drugačije nisu mogli proći kroz Kiseljak sa vojskom iz Sarajeva.

Ivica Rajić je bio hrvatski komandant koji je održavao dobar kontak sa srpskom stranon tokom cijelog rata. Zanimljivo je bilo kada je bio planiran muslimanski napad na Vareš. Znajući da će mu se muslimani osvetiti zbog Stupskog dola i da nema dovoljno snage da im se odupre, odlučio je da povuče svo stanovništvo iz Vareša prije nego krene muslimanski napad. Tako je sve stanovnike zaštitio od pokolja koji im je tada prijeti. Muslimani su bili iznenađeni kada su izveli napad da su Vareš uzeli bez otpora, zbog čega su javno pozivali stanovništvo da se vrati na svoja ognjišta.

Kako je ta linija odbrane između hrvatske i srpske strani bila praktično nepokrivena, nakon povlačenja stanovništava ostavio je kompletnu hrvatsku vojsku da pognu u čuvanju srpske liniji odbrane, sve dok se naše snage nisu ukople na toj liniji.

Tada su hrvatski civili, znajući za dobar odnos sa Srbima, dobro plačali našoj vojsci koja se tu zadesila da ih bezbjedno prevezu u Kiseljak. Neki su davali svoje automobile i kamione da ih prevuku a zauzvrat su im prepisivali u vlasništo ta vozila pa čak ih uz sve to i novčano nagrađivali.

Zapravo to je bio i jedan od razloga zašto nisam kao komandir VP dobio naredbu da povedem svoju jedinicu iz Vogošće da pomogne Ilijašanima oko regulisanja saobračaja i pokrivanja nove linije. Bio je veliki kapital u pitanju koji se nerado davao na podjelu sa drugim jedinicama.

Zbog tog plijena jedan od Vaskvih četnika je ubio vogošćanskog milicionera koji je obavlja dužnost u tom haosu, čini mi se da se milicioner zvao Đurđića.

Kada je Brane Vlačo, tadšnji komandir civilne milicije, čuo da mu je ubijem njegov pripadnik milicije, prišao je Vasketovom četniku i bez ikakvog pitanja, povukao oroz i ubio tog pijanog idiota! Svaka mu čast za to jer bih i ja tako postupio!
Idi na stranu - |listaj dalje|