fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 88543 - 06.02.2014 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Radna obaveza i odlikovanja


Poštovani Feniks,

Potpuno se slažem sa "Stari Blizo" u vezi radne obaveze! Nisu sva ratišta bila ista! Nemoj misliti da sam lokalista, ali iskreno ti kažem da se u Srpskom Sarajevu moglo i djeci dijeliti ordenje za hrabrost! Bilo je takvih radnih obaveza da je lakše biti svaki dan u rovu nego jednom mjesečno obaviti neki posao na lokaciji u kojoj imaš više šansi da pogineš nego da se živ vratiš kući. Takav primjer je svaka gradska sredina koja je bila u ratnim dejstvima.

Da mi je kojim slučajem ponuđeno, a vjerujem i tebi takođe, da budem vatrogasac ja bi to bez razmišljanja odbio. Bolje je biti svaki dan u rovu nego jednom otići da gasiš zapaljenu zgradu od grantiranja koje još uvjek traje. Mnogi iz radne obaveze su dobijali naredbu da to moraju da rade! Zbog toga je skoro cijela Republika Srpska imala obavezu da nam šalje pojačanje u ljudstvu da bi neki Vogošćani mogli raditi poslove koji drugi nisu znali da rade! Bili su nezamjenjivi na svojim poslovima! Dok su dolazili u krug fabrike često su bili meta snajperista i granata sa obližnjih brda pod muslimanskom kontrolom.

Pošto sam u mojim tekstovima naveo kako sam početkom aprila zbog malog broja Srba mašinista dobio radnu obavezu u TAS-ovoj lakirnici, a koju sam odbio jer sam bio sigurniji sa drugovima na straži, nego u bijelom mantiliću koji sam u lakirnici bio obavezan nositi. Jedno vrijeme sam to i obavljao. Ali kako sam bio sam dobra menta svih zaraćenih strana koje su se smjenjivale u krugu fabrike, u krađi, a za to vrijeme dogovarali primirje dok su zajedno na parkingu, svaki na svoju stranu izvlačli golfove iz fabričkog kruga. Nakon što sam odbi radnu obavezu, nuđeno mi je auto da dolazi po mene i da me vozi dan na posao. Kada sam i to odbio zaprijećeno mi je ako se ne odazovem da ću izgubiti posao koji sam obavljao. I to sam odbio, jer sam bio ubjeđen da ću tako imati više šansi da preživim rat.

Naravno, slažem se i sa tobom po pitanju odlikovanja, jer znamo da su se dijeljena po procentu na jedinicu, tako da su jurišne jedinice dobijale u prosjeku isto odlikovanja kao i recimo pozadinci iz Banjaluke ili Bijeljine koji nisu bili izloženi borbenim dejstvima. Kada dobijete od više komande da predložiti nekog za odlikovanje, mogli ste predložiti samo 1% ljudi iz svoje jedinice a njih 99% zasužuje orden onda se pitate da li uopšte treba da pošaljete svoj prijedlog, da ne uvrijediš nekog ko je zaslužio isto toliko! To je bio veliko problem za takve jedinice! Zato danas svaka šuša može da ima orden!
Idi na stranu - |listaj dalje|