fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 88525 - 05.02.2014 : Metalni Vrnograc - best (0)

O 5. korpusu i 505. brigadi


Pozdrav svim borcima,

bio sam pripadnik 2. brigade Narodne odbrane, jedinica "Metalni". Sasvim slučajno sam naletio na ovu stranicu pa želim istaći par stvari što se tiče samog rata. Prije proglašenja Autonomne pokrajine bio sam pripadnike 504. lake brigade koja je imala zonu odgovornosti u rejonu Spahića glavice, Hasinog vrha. Sa brigadom je komandovao Nevzad Đerić - Keđo, koji je poginuo 1994. godine nakon što su nas jedinice 5. korpusa stavile u obruč. Poginuo je od gelera granate. Prilikom početnih sukoba jedinica 5. korpusa i Narodne odbrane još sam bio pripadnik Korpusa i ako je većina mojih boraca izbjegla u Kladušu.

Međutim i ja sam se ubrzo priključio Narodnoj odbrani, i tokom rata bio pripadnik "Metalnih". Pošto su ovdje u veliko iznesena mišljenja o tome kakvi su bili pripadnici sa obe strane, želim nesto malo napisati o "Korpusovcima".

Želim prvo istaći da unutar samog Korpusa, pripadnici Narodne odbrane su se pribojavali jedino pripadnika 505. brigade, pa samim tim i ja sam imao neku vrstu fobije jer sam čuo riječi hvale za te momke od svojih saboraca iz NO. Ubrzo sam saznao o kakvim se momcima radi, ne znam tačno koja nas je jedinica 505. brigade napala ali taj dan na Todorovu naprosto nismo mogli vjerovati šta nas je snašlo.

Sa ove vremenske distance mogu sa velikom sigurnošću i respektom reći da su to bili istinski vojnici s kojima se mi pripadnici NO nismo mogli nositi. Sa Drugim brigadama Korpusa smo se mogli vrlo lako boriti.

Mislio sam da sam jedini veteren koji ima takvo mišljenje o svojim neprijateljima, ali sam neki dan pogledao na Youtube izjavu pukovnika Rade Rakonjca koji je iznio svoje mišljenje o momcima iz 505. brigade i rekao je nekoliko riječi o Naniću.

Pozdrav svima, bez obzira na stranu, prevareni smo!
Idi na stranu - |listaj dalje|