fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

jezik - 88383 - 28.01.2014 : Sokolac Sokolac - best (0)

SrPski ili SrBski?


Zoran Danilović

Standardizacijom jezika "Matica Srpska" usvojila je oblik "srpski", što nikako nije sporno. Međutim, neki naši današnji lingvisti navode vrlo razumljive argumente u odbarnu oblika "srbski". Pa tako prof. dr. Ljubomir T. Grujić kaže: "Pogledajmo primer sa izvedenicama od reči GRB. Pridev od njega je grBski, a ne grPski. Zašto tu nije primenjeno pravilo o jednačenju po zvučnosti? Pogotovo što je GRB vlastita imenica. Drugo pravilo kaže da kada je vlastita imenica koren izvedene reči, onda se ona zadržava u originalnom obliku, tj. ne menja se, u izvedenoj reči, kao što su Srbkinja, Srbstvo, srbski izvedene reči od imena (vlastite imenice) SRB. "

Interesantno je i kako smo došli do oblika srPski, jer ako pogledamo neke druge jezike vidimo da je svuda u upotrebi originalni oblik, sa slovom B. Tako je naš jezik kod Slovenaca i danas "srbski", kod Rusa "serbski", kod Engleza "Serbian" itd. Nigde "srpskog", "serpskog" niti "Serpian".

Dakle, kako i zašto smo mi Srbi promenili ime sopstvenom jeziku? Opet se vraćamo na Vuka Stefanovića Karadžića i njegovu reformu. Opšte je poznato da je Vuk živeo i radio u Beču. U to vreme je Turska imperija bila već u stanju raspadanja (nekoliko decenija kasnije se konačno i raspala) a za prevlast na Balkanu su se borila dva carstva, Austrougarska i Rusija. Balkan je tada bio u geopolitičkom pogledu najbitnija tačka u svetu, jer bi ona sila koja kontroliše Balkan, kontrolisala i koridor Istok-Zapad. To rivalstvo Rusije i Austrougarske, oko kontrole Balkana, dovelo je i do Prvog svetskog rata, u kome su nestala oba carstva. Srbi su tada bili najbrojniji i najsnažniji narod na Balkanu, a kao Sloveni, i to Pravoslavni Sloveni, bili su vrlo bliski Rusima. Beč je tu vezu pokušavao da ublaži što je moguće više, pa je iz tog razloga finansirao i Vukovu reformu, koja je u tadašnjoj Srbiji, Crnoj Gori, kao i Vojvodstvu Srbiji dočekana "na nož". Između ostaloga došlo je i do inicijative da se "srBski" menja u "srPski" jer Nemci nisu mogli drukčije da izgovore.

O svemu ovome mnogo detaljnije piše Miloslav Samardžić u svojoj knjizi "Tajne "Vukove Reforme"", koju preporučujemo onima koji žele podrobnije da se informišu.

Ovaj primera govore o stranom uticaju i da se svodi na "odrođavanje" Srba od Pravoslavnih slovenskih naroda. Možda je najočigledniji dokaz za ovakvu tvrdnju ofanziva na ćirilicu, koja se nemilosrdno progoni iz Srbije. Nije strašno što Srbi pišu srpskim jezikom, a ne srbskim, ako znaju šta pišu tim jezikom i kakve i čije simbole (i u kakve svrhe) koriste. Ali strašno je ako toga nisu svesni, pa im se sutra desi da se ćirilica potpuno ukine, a veze sa našim korenima potpuno zatru. U tom slučaju neće biti iznenađenje da za pola veka, ili vek, na Balkanu živi malo pleme Srpa, unijata, koji pišu Gajevom latinicom i svoje korene traže u Zagrebu, Beču i Vatikanu.

SRBi GOVORIMO SRBski!

Kako glasi reč "srp" u množini? SRPI!
Kako glasi prisvojni pridev od imenice "srpi"? SRPSKI!!!
Kako glasi zbirna imenica od "srp"? SRPOVI!!!
Kako glasi prisvojni pridev od "srp"? SRPOV!!!

A pogledajte sad: Lična imenica za jedan grad u Srbiji je UB.

Po gramatici je ispravno da se kaže UBSKI (ne UPSKI)...
Znači tu može BSKI a a samo u slučaju Srba se goristi PSKI...

Koja sramota SrBske gramatike i odgovornih ANTISRBA!
Idi na stranu - |listaj dalje|