fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ozren - 88247 - 19.01.2014 : Milidoboj Doboj - best (39)

Knjige 'Bitka za Vozuću 1992.-1995.' i 'Paravojnik'


Poštovanje... Pomaže Bog! Pozdrav svima.

Posjedujem knjige "Bitka za Vozuću 1992. -1995." od gospodina Nenada Cvjetkovića i "Paravojnik" od gospodina dr. Petra Maljenovića. Iste sam prebacio i u pdf format. Ko želi da mu pošaljem navedene knjige, neka se javi Željki da mu da moj e-mail za kontakt. Knjige rado šaljem u elektronskoj formi, da se proširi istina o događajima na Ozrenu, Vozućoj i dolini Krivaje...

Napisao bih ja svoj e-mail ali je to zabranjeno... Očekujem zainteresovane za ove knjige da se jave...

Knjiga "Bitka za Vozuću 1992. -1995" - o ratnom putu Četvrte ozrenske brigade (Vozućke) koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata branila dolinu Krivaje, kao i događajima u dolini Krivaje. U troipogodišnjoj odbrani opsjednute Vozuće poginulo je 62 civila i 1008 boraca VRS iz više jedinica, a najviše žrtava je podnijela herojska domicilna Četvrta Ozrenska brigada (300 poginulih i preko hiljadu ranjenih).

Knjiga "Paravojnik" - Autor prati svog junaka od Slovenije, kad je vojnicima JNA blokiranim u jednoj kasarni uspeo da doturi vodu, preko Hrvatske, gde je ratovao sa dobrovoljcima, do Ozrena i rodne Osojnice, koji su bili ucrtani zelenom bojom mnogo pre no što su to mnogi u Bosni shvatili.

Ali, umesto očekivanih međunacionalnih i međuverskih trvenja između naroda bivše Jugoslavije, Maljenović se u prvom redu bavi bolnim srpskim podelama, koje su bile razlog da "ponovo počne igra četnika i partizana u Bosni".

Sam Nidžo, "za jedne istinski srpski vitez, za Brozove oficire paravojnik", na kraju postaje tragična žrtva tih podela i strada kao epski junak, ali uveren da to čini za pravu stvar. Maljenović je u priču ugradio istinite sudbine ljudi, pa i deo sopstvenog lekarskog iskustva u Zagrebu.

- U knjizi postoji doktor kod koga dolaze srpski milicioneri da im da bolovanje jer su bili izloženi maltretiranju i tu sam opisao samog sebe - kaže autor.

Tu je i lik Bore, tragični primer "vijetnamskog sindroma" u Bosni, ratnik koji nije podnosio krv i koji, kako Maljenović priča, "pre rata nije želeo da kupi jagnje za klanje, jer bi ga usput zavoleo", a koji se posle nagledanih užasa na kraju se odao alkoholu i stradao od mine.

Na pitanje da li misli da je njegov roman intrigantski i da budi duhove rata, Maljenović odgovara: "Meni je svejedno da li je knjiga za neke provokacija ili ne. Ja sam pisao istinu. Ako ta istina nekog provocira, to je njegov problem. "

Po njegovom mišljenju, za rat su bili "svi krivi i nije niko", ali on na prvo mesto stavlja "one treće, koji sad pokušavaju da nas izmire". I pored autorove skepse, na dva primerka njegovog "(Para)vojnika", koja se nalaze u biblioteci u Doboju, pravi se lista onih koji bi da ga pročitaju.
Idi na stranu - |listaj dalje|