fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

jezik - 88225 - 17.01.2014 : Vuk Gradinski Nišići - best (3)

O dativu i drugim padežima


Zanimljivo, a pomalo i smiješno djeluju ova naklapanja o ispravnom dativu nekih imenica.

Iz meni omiljenog srpsko-hrvatskog (tako se tada zvao) imao sam petice kod pokojne učiteljice Zore Tupanjac, kod nastavnika Dragutina Perovića i kasnije u srednjoj školi kod profesorice Dobrile Bakšić. Tada i uvijek kasnije pisao sam i govorio (kao i drugi iz mog okruženja) da se npr. neke od ulica u mom rodnom Sarajevu zovu: Vase Miskina, Đure Đakovića, Trg Pere Kosorića itd. Pri tome me niko (od mudrih ni glupih) nije ispravio da je ovo nepravilno a da je jedino pravilno reći Pera, Đura, Vasa i sl. , a i na onim tablama na početku ovih ulica pisalo je upravo: Vase, Đure, Pere...

Takođe, i vicevi sarajevski su bili o Muji i Sulji a niti jedan o Muju i Sulju, ćevabdžinica je bila kod Sline Ferhatovića a ne Slina, stadion Grbavica bio je Željin a ne Željov... i ovako može se nabrajati tri dana.

Sve u svemu, svaki iole obrazovan čovjek zna da su obje varijante ispravne i njihova upotreba zavisi od podneblja, tako da npr. oni koji su napisali "Borke i Ratka Radovića" nisu "pismeni" nego pismeni, za razliku od kritizera.

I, kao ilustracija:

Poslao Piroćanac kćerku da studira u Beograd. Nakon nekoliko dana stiže od nje razglednica u kojoj piše:

  • "Dragi moji, ništa ne brinite, smestila sam se u Dom i spavam u sobi sa Draganom".

    Piroćanac gleda napisano, ništa mu nije jasno, pa kaže:

  • "Izem ti gi ovi padeži! Ovako ne se znae spije li sas Draganu ili sas Dragana!"
  • Idi na stranu - |listaj dalje|