fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

jezik - 88208 - 16.01.2014 : Stari Blizo - best (1)

Odgovor Radu, dativ i još pomalo


Bože, čiji li je ovo jezik, o kome govori "La Serb" pod brojem 88167 od 15. januara 2014. godine? Vjerujte mi da sam se toliko smijao, da su mi suze pošle na oči. Žena me pita:

 • "Šta ti je, jesi li ti pri sebi? Kome se to tako slatko smiješ, a ja te gledam svaki dan stalno namrguđenog."

  Morao sam joj pročitati zbog čega se smijem:

 • "Profesorica je objasnila kako se gradi DATIV, a vi "sarajčad" i niste "vispremni" u toj oblasti."

  Ali prije nego što ću postaviti jedno pitanje da kažem da stvarno nisam mislio da provociram nikoga na ovoj stranici, pa ni one koji se bave gramatikom, kada sam u prvom svom javljanju u vezi onog "Odgovor Radu", već sam iskreno potražio savjet od onih koji se bave tim poslom u svojoj profesiji - gramatikom. Ovo sam primjetio u dva, tri teksta koji su se suprostavljali jedni drugim u vezi, vjerovatno kadrova u školi na Sokocu.

  Dragi moji profesori,
  Davno je prošlo vrijeme kada sam ja završio osnovnu školu i moram da vam kažem da sam gotovo i zaboravio mnogo čega. Mnogi od vas, a možda i vaši roditelji, nisu bili rođeni u to vrijeme. Ja se ne stidim zbog toga što ne znam i što sam pitao. Nije sramota ne znati. Sramota je znati a ne kazati. Ima ona narodna koja kaže da se čovjek uči dok je živ. Zbog toga, ja vas iskreno molim da mi odgovorite! Imam dvojicu bližnjih rođaka koji se zovu Rade. Jedan od njih ima i sestru kojoj je ime Rada. Živimo u istom mjestu. Jedan od njih dođe kod mene i ja mu dadoh nešto da uruči svojoj sestri i onom drugom svom imenjaku?

  Hvala vam na pažnji i odgovoru. A vi na Sokocu nemoj te se svađati, sramota je.

  Pozdravljam vas sve, Stari
 • Idi na stranu - |listaj dalje|