fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1sr - 88071 - 10.01.2014 : Malislatki - best (1)

Nemci ne optužuju Srbe za Prvi svetski rat


DRUGI PIŠU: Telegraph, London

Jedan od razloga zašto sam konzervativac (torijevac) jeste, na kraju krajeva, to što ne mogu da trpim intelektualnu neiskrenost levice. U mojim kasnim tinejdžerskim godinama shvatio sam da sam počeo da mrzim način na koji levičari (laburisti) prikrivaju neprijatne činjenice o ljudskoj prirodi ili odbijaju da kažu jednostavne istine. Nije mi se svidelo ni to kako se vređaju ako izbrbljaš takvu istinu i pri tom pokušaju da te ućutkaju.

Daću vam aktuelni primer za to. Tužna je ali neporeciva činjenica da je Prvi svetski rat, sa svim svojim ubistvenim užasom, najvećim delom rezultat nemačkog ekspanzionizma i agresije. To je istina koju je nedavno ponovno izneo Maks Hejstings u odličnoj knjizi, a koju je izrekao i ministar obrazovanja Majkl Gov. Verujem da je ta analiza u osnovi korektna i što je još važnije da je se sećamo u ovoj godini stogodišnjeg jubileja.

Činjenica je, avaj, da Laburistička partija veruje da nije pristojno da se to pomene. Prema rečima njihovog portparola za pitanja obrazovanja Tristama Hanta, "grubo" je i "ružno" reći tako nešto. U članku za "Obzerver" on piše da je "šokantno" da smo i dalje usredsređeni na "militarističku Nemačku sklonu ratnom huškanju u imperijalnoj agresiji", što je neprihvatljivo.

U tekstu, koji zaslužuje Nobelovu nagradu za glupost, Hant ide i dalje, što se čini kao opravdanje za Kajzera i njegove generale. Misteriozno je uperio prst u Srbe. Okrivio je Ruse! Optužio je Turke zbog toga što nisu uspeli da sačuvaju Otomansko carstvo, a u jednom trenutku sugerisao je da smo preoštri prema ratobornoj junkerovskoj klasi. On je tvrdio da "savremena istraživanja" sada veruju da smo "potcenili unutrašnja protivljenja koja su prema Kajzerovim idejama postojala u okviru nemačke vlasti", kao da bi to nešto promenilo nabolje.

Možda je bilo još "unutrašnjih protivljenja" Kajzeru, kao što smatra Hant. Ko god da su ono bili ti unutrašnji protivnici, od njih nije bilo mnogo koristi, zar ne? Nemačka bila ta koja je pogurala Austriju da krene u rat protiv Srbije. Nemačka je ta koja je objavila rat Rusiji 1. avgusta 1914. godine. Nemačke je ta koja je zaključila da je neophodno izvršiti invaziju na Luksemburg i Nemačka je bila ta koja je aktivirala plan "Šlifen", razvijen slučajno 1905. godine, i poslala svoje trupe da se probiju kroz neutralnu Belgiju do Francuske.

Zašto je bilo neophodno da se nekakav lom u Sarajevu proširi invazijom na Francusku, pobogu? Nije bilo potrebno. Pokretačka sila iza tog pokolja bila je želja nemačkog režima da otelotvori sudbinu Nemačke kao velike evropske sile i da stekne prestiž i međunarodni ugled koji dolazi sa statusom imperije. Zato je Tirpic stalno povećavao nemačku flotu - uprkos naporima Britanije da okonča trku u naoružanju. Zato su pokušali da zastraše Francusku slanjem ratnog broda u Agadir 1911. godine.

U suštini, zbog toga su milioni umrli u rovovima zapadnog fronta i na drugim mestima - ukupno njih 15 miliona. Još veća tragedija za Nemačku i ostatak sveta bila je u tome što se dvadeset godina posle okončanja tog konflikta pojavio još jedan nemački lider koji je odlučio da obnovi suštinski isti vojno-politički cilj - masivnu ekspanziju nemačkog uticaja u Evropi i šire. Iako je Hitler bio gadniji i veći militarista od Kajzera, nije slučajnost što je primenio veoma sličan plan: prvo da se eliminišu Francuska i manje zemlje, a potom da se udari na Rusiju.

U oba rata, veliki broj Britanaca, vojnika i civila, poginulo je u borbi da osujete te bolesne ambicije. U suštini, oni su se borili na strani desnice i ne treba da bude zabranjeno da se ta činjenica izgovori. Drugi svetski rat proizašao je neumoljivo iz Prvog, a plašim se da u oba rata teret odgovornosti najvećim delom počiva na nemačkim ramenima. Ne treba da bude zabranjeno da se ta činjenica danas izgovori - ne samo zbog istine nego i zbog Nemačke u 2014. godini.

Hant je kriv zbog toga što priča potpune gluposti, ali se ispod njegovog smušenog lupetanja o "višestrukim istorijama" nalazi ono za šta on zamišlja da je ljubaznost. Ovi ratovi su bili potpuno zastrašujući i za Nemce kao i za druge, a Nemci su danas i te kako naši prijatelji. On ne želi da se u komemoracije 1914. godine uvlaži ksenofobija ili nacionalizam, i ja sam s tim u potpunosti saglasan.

Svi želimo da zamišljamo Nemačku kakva je danas - divna, miroljubiva, demokratska zemlja i jedan od naših najvećih prijatelja i partnera u svetu, zemlja sa impresivnim tehnološkim dostignućima, mesto bez premca kada je reč o kulturnom bogatstvu i civilizaciji. Ono što Hant ne shvata u svom probirljivom levičarskom zavaravanju jeste da on vređa ogromna duhovna ostvarenja savremene Nemačke.

Nemci su danas takvi kakvi jesu zato što su iskreni prema sebi samima i zato što su u poslednjih 60 godina prolazili kroz agoniju priznavanja užasa koji su počinili. Oni to ne guraju pod tepih. Oni ne optužuju Srbe da su krivi za rat od 1914. do 1918. godine. Oni ne optužuju ni Ruse, ni Turke. Oni znaju kakvu su cenu platili zbog militarizma 20. veka.

Oni ne pokušavaju da ublaže ili podele krivicu za sukob. Oni su to pokušali u tridesetim i znaju da taj put vodi u ludilo. Nemci znaju istinu o svetskim ratovima i o svojoj ulozi. Oni su to naučili i promenili su se. Bilo bi katastrofalno ako bi ta istina danas bila zamućena. Teško mogu da poverujem da autor tog blesavog članka u "Obzerveru" predlaže da se promeni istorija koja se ući u našim školama.

Ako Tristram Hant ozbiljno negira da je nemački militarizam bio u korenu Prvog svetskog rata, onda on nije prava osoba za posao koji obavlja, ni u opoziciji, ni u vladi, i treba da podnese ostavku, a ako to ne negira, onda treba dati pojašnjenje.

Boris Džonson
(Autor je gradonačelnik Londona)

objavljeno: 11. 01. 2014.
Idi na stranu - |listaj dalje|