fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

cazin - 88005 - 06.01.2014 : Krajišnik Cazin - best (5)

RE: Zašto nas mrze Hrvati i muslimani


Ovaj Portal sam pročitao uzduž i poprijeko, trebalo mi je dugo vremena ali se ipak isplatilo. Mislio sam da je ta mržnja i ta naša neslaganja već daleka prošlost, ali sam se jako razočarao. Pronašao sam i tekstove koji dolaze od ljudi za koje ne vjerujem da su normalin.

Ako se ne okrenemo nekom drugom pravcu ne znam cemu ce ovo opet da sve vodi. Također se ne slažem sa ovim pitanjem, ako postoji mržnja onda je to vise mržnja prema srpskoj politici ali ne prema narodu. To je tačno da smo svi iz rata izašli krvavih ruku, svi su radili sve i svašta ali upravo se nalazimo u tom trenutku da se suočimo sa istinom i pravdom a to nam je nažalost svima najteže.

Ako se osvrnemo na Nijemce, oni su najveći zločinci, ali poslije-ratna je to politika sve saprala i sve to izgladila kao da se ništa nije ni desilo.

Poceo bih od 91. godine. Sjećam se tog nacionalizma koji se svakodnevno prikazivao na televiziji, od kojeg sam lično imao i strah jer nisam znao što će se desiti, a mislio sam kao i svi drugi da nam slijedi sve ono najgore.

Prvo što sam tada zapazio jeste progon Hrvata s Korduna i spaljivanje njihovih sela koje sam gledao svojim očima. Počelo je ispod Plješevice pa tako sve naokolo do Cetingrada a mozda i dalje, a narednih dana su se slijevale izbjeglice koji su izgledali jadno i nemoćno. To je obilježilo početak rata pa se zbog toga dobro i sjećam tih crnih dana.

Zatim dolazi maj '92. godine, čuje se sve i svašta, mnogi od nas u Cazinskoj Krajini po prvi put se susreću s pojmom Mudžehedin, Šehid, Džihad itd.

Kod nas u Cazinu, uz hrvatsku granicu, je bilo jedno malo selo naseljeno Srbima. Tog maja '92. godine dolazi jedna grupa tih nekih samo-proglasenih Mudžehedina s namjerom da ih protjeraju, kuće popale i ko zna šta su sve imali u glavi. Istog momenta su se digli mještani iz susjednog sela i sa policijom krenuli tamo da takvo nešto spriječe u čemu su i uspjeli. Kasnije su se, pod pritiskom građana, Mudžehedini rasformirali i tako Peti korpus završava rat bez i jednog Mudžehedina, mada se svasta pisalo o njemu. Ipak, svatko ima pravo na svoje misljenje.

Ovo je jedan primjer da susjedstvo može dosta da pomogne a u drugom smislu i da odmogne. Mnogi prosvjetni radnici srpske nacionalnosti su živjeli i radili cijeli rat kod nas koji nisu imali nikvih problema osim što su se malo osjećali nesigurno ali to je sve uticaj rata.

Zatim se sve završava, izlazimo s mnogo žrtava i mnogo štete i to sve u ovom slučaju od strane srpske vojske. I šta mi u Krajini činimo, zaboravljamo sve, hvatamo se beznisa, trgovine se pune s svim srpskim artiklima, kao prva opština u BiH vraća sve nekretnine prijeratnim vlasnicima, vec 96. se dovode skoro svi srpski pjevači da nam pjevaju što je i danas praksa kod nas u Cazinu, izuzev Cecu i Baju malog Knindžu, koji ovamo ne dolaze iz svima dobro poznatih razloga.

Da mi imamo takav stav da mrzimo Srbe i sve što je srpsko onda sigurno ne bi se život kod nas u Krajini odvijao ovim tokom.

Rat je učinio svoje, došlo je do nepovjerenja i tako da to sve i danas vuče posljedice, takodjer nisam tog mišljenja da svi Srbi mrze muslimane, ja sam optimista i nadam se da ćemo jednog dana naći zajedničku riječ.

Ono što mi se ovdje posebno sviđa, su doživljaji iz rata sa raznih strana a šta mi se ovdje ne sviđa jeste iznošenje nekakve istorije iz vremena Rimljana, Osmanlija, Austrougara i drugih.
Idi na stranu - |listaj dalje|