fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 87937 - 02.01.2014 : Mihailo Danilović Majur, Šabac - best (2)

Omer-beg SulejmanpašIć Skopljak


Velika porodica Skopljaka, po rečima Omer-begovim, vodi pojeklo od bosanskog vlastelina Mihaila, gospodara Vesele Straže kod Bugojna. Mihailo, koga Omer-beg, naziva i despotom, je po pokorenju Bosne primio islam dobivši ime Ali-paša.

Da li je Omer-beg pisao latinicom? Takozvanim "bošnjačkim" jezikom?

Od Mihailovih potomaka po lošem je bio najpoznatiji Sulejman-paša Skopljak. Nakon poraza na Mišaru 1806, Sulejman-paša se na kolenima zakleo Karađorđu da više nikada neće ratovati protiv Srbije. Reč nije održao pa je 1809. poražen od vojvode Miloša Obrenovića. Ipak, uspeo je da porazi Karađorđevu vojsku 1813, dok Sulejman-pašina zlodela nakon Hadži Prodanove bune (1814), Ljuba Nenadović ovako opisuje u "Prilozima za srbsku istoriju":

 • "Beograd, bedna i tužna varoš, posle propasti Srbije, bio je tada ljudska kasapnica, gnezdo užasa i strahota. Gubilište nije bilo stalno određeno, ono je bilo svud, u gradu i izvan varoši pa i na ćoškovima čaršije. Sa zidova gradskih i karaula varoških strčale su motke i kočevi s odsečenim glavama oko kojih se gavranovi vitlaju; odmah izvan varoši, naročito pored glavnog puta od Stambol-kapije ka Terazijama, i od Batal-džamije ka Tašmajdanu nepokopane i onakažene lešine oko kojih se psi otimaju ili još živi mučenici na kolju, koji se po dva tri dana bore s dušom i razgovaraju sa srodnicima".

  1870. rodio se pesnik Omer-beg Sulejmanpašić Skopljak, koji je svom rodnom imenu i prezimenu dopisivao i Despotović, čukununuk Sulejman-paše Skopljaka. Omer-beg Sulejmanpašić Skopljak - Despotović će pozivati muslimane svog bosanskog zavičaja da se osveste i shvate da su Srbi.

  "Proklet bio, ko rad vjere,
  Na svojega reži brata,
  Jer nesreća sva navire
  Samo iz tog kalnog blata. "

  Izvor: blog Senke
 • Idi na stranu - |listaj dalje|