fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sprzena_zemlja - 87887 - 30.12.2013 : Zoka - best (4)

Operacije Spržena zemlja i Zima '94.


Prvo da pozdravim Knindžu. Spomenuo je da je bio u izviđačima, pa je moguće da smo se sretali krajem '94. godine, prilikom vraćanja jedinica 5. korpusa od Petrovca prema Bihaću. Pretpostavljam kod tvrđave u Orahovu, valjda se tako zove to mjesto.

Po pitanju specijalnih jedinica 7. korpusa SVK, tačno je da nije imala specijalnu jedinicu, već su se takve grupe formirale na ad hok osnovu. Npr. u borbama od Petrovca do Bihaća, krajem '94. godine, učestvovala je mješovita grupa sastavljena od korpusnih izviđača, izviđača pojedinih brigada 7. korpusa i jedne manje grupe iz Bruške. Jedina zvanična specijalna jedinica je bila Specijalna jedinicaa MUP-a RSK, sastavljena od kninske čete, benkovačke, obrovačke, ličke, banijske, a sve zajedno su činile specijalnu brigadu, koja je bila angažovana kod našeg proboja ili kod zatvaranja neprijateljskog proboja.

Operacija Spržena zemlja

potpuno je tačno da je tenkovski juriš preko čistine izvršen bez pješadije, i postoji snimak tog juriša. Izgleda moćno, dejstvo iz pokreta iz svih oružja. Za tenkovima je išla pješadija, i tenkove je stigla tek kada su se zaustavili pred šumom. Tu je formiran probojni klin (specijalna jedinica MUp-a) a kao podrška je bila manja vojna jedinica (čini mi se da je formirana u Slunju na paradi). Inače, ako me sjećanje služi, u toku ili nakon parade u Slunju, formirana je nekakva jedinica - vojna brigada specijalnih namjena. Od koga je bila sastavljena, nemam pojma, ali pretpostavljam iz svake jedinice pomalo.
Idi na stranu - |listaj dalje|