fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 87786 - 24.12.2013 : Misa Djuric Pancevo - best (0)

O 72. brigadi


Prvi put sam usao na ovaj sajt, čitam o komentarima o 72. brigadi i slažem se sa čovekom koji kaže da se njeni pripadnici poštuju (posebno iz perioda rata).

Sa ponosom mogu reći da sam bio pripadnik te jedinice u vreme rata. Tačno je i to kad se pomene 72-ga, svi odma kažu iz Pančeva, što je delom tačno, ali najače jezgro i najopremljenije je bilo na Avali u kasarni iz takoreci dva dela. Deo gde je bila smeštena Prepad (jedinica), deo gde je bila smeštena jedinica za Podršku, tu je i bila vojno-policijska četa (vojnici na redovnom služenju vojnog roka) koji su samo davali stražu, a u posebnom ograđenom delu je bila PTJ-Sokolovi. Taj deo su čuvali nemački ovčari koji su imali svoj boks. Redovna vojska i rezervisti su se hranili u klasičnoj kantini a aktivni pripadnici su se hranili za bonove u novoj kuhinji (nalik na gradskom restoranu) gde uđeš, naručiš šta hoćeš da jedeš, i oni ti to i spreme.

Sve ovo je porušeno '99. u bombardovanju.

U Pančevu je od osnivanja bila redovna vojska, aktivna i ugovorci IDB-a (izviđačko diverzantski bataljon), koji je kao i jedinica za podršku imao najviše pripadnika. Kasnije se, negde oko '95. godine, i jedinica za prepad stopila u IDB-e. Najmanje pripadnika je broila PTJ-Soko. Pripadnici Prepada i Sokolova su koristili Pančevo za dodatnu obuku: poligon za gađanje, podzemni tunel, improvizovano selo, filmsku streljanu, pešadijski poligon itd. U zgradi "Sivi dom" smeštali su se potencijalni budući pripadnici, gde je odabir bio rigorozan. Primera radi, '94. godine od 185 kandidata u IDB je prošlo samo dvanaest ljudi, a u PTJ-soko samo dva kandidata.

Naravno, većina objekata i u Pančevu je '99. godine porušena.

Brigada je imala mnogo borbenih zadataka, mnogi su je vodili, neko više neko manje uspešno. Aleksandar Živković - Žile je uspešno vodio PTJ. Jedina je odlikovana za doprinos u ratu. Dostojna predaka se pokazala i na Srpskom Kosovu. Treba pamtiti i poštovati Brigadu i pale pripadnike, tako i svih ostalih jedinica koje su se borile od Slovenije do KiM.
Idi na stranu - |listaj dalje|