fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

raspad_bosne - 87767 - 23.12.2013 : Mali Muharem Sarajevo - best (4)

RE : Kome je Jugoslavija bila naklonjena ?


Što se novog rata tiče, Dodik ga stalno izaziva. Naši jadovi ne progovaraju ni riječ, nego samo kradu, li kradu... Nismo ih zato izabrali, već da se bore sa Dodikom i sličnim njemu. Ko god traži raspad BiH i želi da sabije dvomilionski bošnjački narod u evropsku Palestinu - traži novi rat. On je svoje namjere iznio, sad se čeka na konkretne poteze. Zašto oklijeva - to oni tamo u RS-u znaju.

Da smo mi isti narod ne bi srpska vojska tretirala naš narod kao neprijateljski u ratu. Mi imamo isti korijen, zajednički slovenski, isti jezik, ali na tome se sve i završava. Bošnjacima nije u interesu da budu dio Srbije, ili da budu u zajednici sa Srbijom, jer imamo istorijsko iskustvo i nemamo povjerenje u Srbe pravoslavce ni u kakvoj varijanti. Mislim da je to obostrano i da treba prestati sa pričom da smo isti narod, jer to ne odgovara realnosti. Mi tu priču doživljavamo kao majorijaziciju našeg naroda.

Kraljevina Jugoslavije nije imala milosti prema muslimanima i BiH, pa nam je prvo zemlja oteta agraranom reformom 1921, pa je BiH podijeljena na 1929 na banovine koje ne prate našu državnu granicu (čitaj: uzeta nam je državnost), i konačno sporazumom Cvetković-Maček 1939. podijeljena na srpski i hrvatski dio.

Složiću se da smo pod Titom doživjeli procvat, ali su Srbi najviše vodećih pozicija u društvu i državi, i jako su im smetali i naši malobrojni Pozderci, Dizdarevići, Džema Bijedić, a nisu kao Alija bili islamski ekstremisti. Na kraju se vidjelo ko je držao vojsku i policiju, i koliko smo glavama platili.

Složiću se da je Titova Jugoslavija od Vardara pa do Triglava bila po mjeri Bošnjaka muslimana, i ne samo nas, ali ne i Miloševićeva Srbija 90-tih koja nam je prodavana pod krnju Jugoslaviju.

Viđenja i doživljaj Jugoslavije nam se razlikuju. Nikad moja noga nije kročila u Srbiju, a vi ste tamo studirali, ženili se, udavali, , radili...

Od Titove Jugoslavije smo svi imali korist, ali mi Bošnjaci muslimani ponajmanje. Hrvati su dobili zlatni rudnik - Jadran, spas od odmazde za zločine, Slovenci i Makedonci državu koju nikada ne bi imali, Srbija vojnu i političku prevlast i aboliciju od kolaboracije sa Nijemcima. Srbi su i u Zagrebu vodili glavnu riječ, a nekamoli u Sarajevu.

Čak ste i vi Srbi iz BiH dobili RS koju nikada ne biste imali da nije bilo jugoslovenskog oružja koje smo vam i mi platili i kupili.
Ne znam na šta se žalite...
Idi na stranu - |listaj dalje|