fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 87715 - 20.12.2013 : Knindza Knin - best (2)

Operacija Zima '94


Operacija Zima '94. je po meni najbolje izvedena akcija hrvatske vojske:

1. Hrvatska je organizovala upad 5. korpusa do Petrovca i naše snage su se usmjerile u tom pravcu

2. koristili su svoje najelitnije jedinice i dotad neviđenu artiljeriju

3. išli su po -20 i snijegu od metar

4. udarili su na Grahovljansku brigadu koja je brojala ukupno 780 vojnika, od toga 350 aktivne pješadije.

Sam razvoj događaja je politički pripremljen jer poslije našeg dolaska u zonu 2. kk i vraćanja teritorije do Bihaća u novembru 1994. godine, dovodi do sumnjivog ponašanja komandanta 2. kk generala Tomanovića koji je primjera radi u toku hrvatskih napada u zoni Livanjskog polja i Dinare izdao naredbu da se obustave sve akcije i ne izvode borbena dejstva u periodu od 1. 12. 1994 do 14. 01. 1995. godine. Takvom jednom odlukom je izgubio cijelu zonu 2. kk, a kasnije je postao komandant VRS - po kojoj zasluzi zaključite sami.

Rukovodstvo Republike Srpske izgleda da nije imalo sluha za te napade Hrvatske (čitaj dogovorena predaja teritorije) i RSK je morala vojno materijano te ljudstvom ući na taj prostor bez dozvole vojnog i političkog rukovodstva Republike Srpske jer je čekala dozvolu sve do jula 1995. godine i po meni prekasno. To se desilo 27. 07. 1995. godine, odlaskom Martića u Grahovo (dokumentovano snimkom na Youtube)da bi već sutradan Grahovo bilo predano Hrvatima i SVK kreće na zauzimanje vrhova Dinare da bi već dva dana kasnije 30. 07. 1995. godine Mladić došao u Knin (postoji snimak na Youtube) te napalio naše rukovodstvo da krećemo u odlučujucu bitku. Tada SVK iz Kninskog korpusa prebacuje sve raspoloživo u Republiku Srpsku što daje Hrvatima zeleno svijetlo da krenu na oslabljene linije odbrane po cijeloj dužini RSK.

Danas je malo poznato da je 40 procenata vojnika SVK starosti od 24 do 35 godina, za vrijeme napada Hrvatske na Krajinu 4. 08 1995. godine, bilo na borbenim zadacima u Republici Srpskoj, da je SVK 04. 08. ušla u Grahovo te prodiranjem hrvatske vojske krenula nazad za Knin

Tako se, i bez mnogo logike, dolazi do zaključka da je operacija Zima '94. bila uvod u nešto mnogo veće, izrežirano u visokim foteljama.

RSK i RS su imale strateški plan ujedinjenja kojeg Karadžić nije htio nikako da prihvati. Kninski korpus je u svom sastavu imao 7 okb u kojem je bilo 5+2 tenkova i 6 transportera. Od toga su 2 tenka bila poslata na Slunj da učestvuju u napadu na Cazin, a 5 tenkova je poslato u Grahovo od toga jedan tenk koji je bio na Cazinu je neoštećen dok su svi drugi uništeni na teritoriji RS i BiH.

I na kraju da napomenem da u toku čitavog rata Kninski korpus nije imao elitne ili takozvane Specijalne jedinice. Sve ovo je čista propaganda.
Idi na stranu - |listaj dalje|