fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

montevideo - 87595 - 11.12.2013 : Vuk Gradinski RS - best (9)

Majka Sergeja Trifunovića


Namjera mi nije da praznoslovim polemišući sa osobom koja se predstavila kao majka Sergeja Trifunovića, samo bih, posluživši se njenom terminologijom, "postupio po pravilima istine".

Kao neko ko je najbolji komad od 1420 dana svoje mladosti potrošio u ratu u kojem je, kako reče Pjesnik, bilo "najviše cvilotužnih, ni krivih ni dužnih", osjetio sam se svojevremeno izuzetno iznenađen i uvrijeđen istupom gospodina Trifunovića (kojega sam kao umjetnika do tada izuzetno cijenio i poštovao), na kojem se on zalagao za oslobađanje zatočenog Divjak Jovana, optuženog od srpske strane za zločine u tom istom ratu. Ne kažem da zbog ovoga gore navedenog sada tom Trifunoviću treba "sve po spisku" ali razumijem ogorčenost mojih sapatnika i sastradalnika najavljenim gostovanjem dotičnog na nekom skupu na odbranjenoj i sačuvanoj ljepotici Jahorini ili, po srpski i izvorno, Javorini, kao i uvrijeđenost majke zbog tih istupa i nekih uvredljivih pisanja. Ovo je osvrt na pisanje Sergejeve majke na ovom forumu.

Čudi da Sergej, kao neko kome su "oni" pobili pretke bacivši u jamu prerezanih vratova pradjeda mu i svikolice čeljad, ukupno iz kuće njih dvadesetoro, nema stav prema "njima". Ne zbog osvete nego da se ne ponovi, jer "oni" su uvijek spremni, za dom i nož. A možda nije ni čuo za to, odrastajući u blagodetima bratstva-jedinstva u doba pentagrama u jednoj onovremenski savremenoj porodici, daleko od Hrista i krsta sa tri prsta.

Gospođa mama kaže da krivica Jovana Divjaka nije dokazana, stavljajući pod navodnike riječi "ratni zločinac" uz ime Divjakovo. Od koga je trebala biti dokazana? Od istih onih koji su jednom Andriji Artukoviću, "broju dva" ustaške države, svojevremeno dokazali da je odgovoran za ubistvo dvojice zarobljenih partizana ali i da nije dokazano da je odgovoran za genocid nad Srbima u NDH, za Jasenovac i Gradišku u kojim je na najsvirepiji način umoreno bar 600.000 ljudi, mahom Srba, za postojanje jedinog dječijeg logora u istoriji čovječanstva, za Jadovno, Jazovku, Korita, Glinu, Prebilovce, Klepce pa i za nesretnih dvadeset Ivkovića, predaka mu, poklanih iz jedinog razloga što su bili Srbi ili što nisu bili katolici, kako je kome lakše za shvatiti.
Idi na stranu - |listaj dalje|