fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 87591 - 10.12.2013 : Dragan Stojanovic Alibunar - best (1)

Komentar o Miloradu Stuparu


Naićao sam na komentar o pokojnom Miloradu Stuparu, koji je umro prirodnom smrću pre par godina.

Tačno je da je bio najmlađi major i on i ja smo se prvi put sreli u Istočnoj Slavoniji. on major ja vodnik. Iako postoje negativni komentari u vezi njega, ja ga i dan-danas poštujem jer je jedan od retkih oficira koji je znao za komandu "za mnom!"

Pošto komentare daje njegov bivši pratilac, tako se bar predstavlja, želim da naglasim da je 72. specijalna brigada je formirana za svetog Savu 1992. godine pa se taj dan slavio kao dan te jedinice. Prvi njen sastav su bili isključivo vojnici i starešine po ugovoru, kao i aktivna vojna lica koja su prošla rigoroznu selekciju.

Augusta meseca 1992. godine, je iz kasarne na Dedinju VP4795 PT četa preseljena na Avalu VP 8486. Koliko se ja sećam, bivši pratioci Stupara u junu/julu '92. godine, brigada se vratila u Beograd po obavljenom zadatku u Sarajevu i izvlačenju pitomaca iz kasarne Maršal Tito i potom iz Beograda išla na zadatak u Pljevlje, a ne za interese dobijanja čina Stupara.

Stupar nikako nije mogao da bude najmlađi general jer je u to vreme bio pukovnik i komandant 72. specijalne brigade, ppuk Todorović je bio Načelnik štaba a kap. Živković je bio komandant bataljona.

General Mile Mrkšić je bio komandant Specijalnih jedinica a najmlađi general je Obradović, koji je po skidanju iz aktivne vojne službe počeo da se bavi politikom.

Greška je svih koji su ubeđeni da 72. specijalna brigada potiče iz Pančeva VP 5000. Ne 72. specijalna brigada se sastajala od PT bataljona na Avali, diverzanti Pančevo, prepadni bataljon Kovin i padobranci iz 63. bratske brigade.

Toliko za sada i veliki pozdrav!
Idi na stranu - |listaj dalje|