fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_sarajevo - 87561 - 09.12.2013 : Dejan Peric Sarajevo - best (5)

Srbi koji su ostali u muslimanskom Sarajevu


Postovani posjetioci ovog foruma, želim sve da Vas pozdravim i pohvalim na onome što pišete. Drago mi je da Vas ima sa obje strane jer se samo tako konačna istina može utvrditi. Raduje me i to da nema ostrašćenosti prilikom opisivanja ratnih dešavanja.

Čitajući o situaciji sa Sarajevskog ratišta zasmetala mi je jedna stvar a to je da se Srbi koji su ostali u Srajevu spominju kao Srbi koji su lojalni Aliji Izetbegoviću. To me licčo pogađa zato što sam i ja bio jedan od njih ali nikada nisam bio lojalan Aliji. Tamo sam se zatekao iz moje naivnosti jer nisam vjerovao da se može zaratiti, ali i zato jer nisam imao gdje otići. Međutim, događanja u Sarajevu su me vrlo brzo uvjerila da sam pogrijesio i da nama nema zajedničkog života ali tada je već bilo kasno za izlazak.

Ono što su Srbi preživljavali u Sarajevu, nevezano za granate i glad, je bilo više nego strašno. Proganjani smo i odvođeni u razne logore, ubijani, mučeni... Ja sam lično imao veliku sreću jer sam živio u samom centru gdje su ipak bili urbaniji ljudi pa su takve stvari bile rjeđe a i radio sam tako da me nisu uvukli u vojsku. Međutim, opet je postojala opasnost da me uhvate paravojne formacije i odvuku na kopanje rovova, hodanje po miniranim poljima i slično... Par puta su mi policajci upadali u stan jer su imali dojavu od komšija da pucam iz svog stana. To me je najviše porazilo jer su dojave stizale od dugogodišnjih komšija, a ja sam u toj zgradi i rođen i sa tim ljudima sam i odrastao.

Sve je to prošlo, hvala Bogu, nekako sam preživio sve to, međutim ono što mi smeta i zbog čega sve ovo i pišem jeste taj odnos Srba oko Sarajeva prema Srbima koji su imali nesreću da ostanu u njemu i zbog čega nas danas smatraju tkz. Alijinim Srbima.

Ja sam krajem '94. godine nekako uspio pobjeći iz Sarajeva. Znalo se da se moglo platiti nekim ljudima da vas izvedu iz grada pa sam se odlučio na tu varijantu. Kada sam konačno uspio, bukvalno bježeći preko prve borbene linije, na srpskoj strani su me dočekali kao najvećeg kriminalca. Odmah su me strpali u zatvor i nazivali Alijinim Srbinom i dezerterom. Ko zna i koliko bih ostao u zatvoru da me nije prepoznao jedan stari prijatelj koji me je nekako uspio osloboditi.
Idi na stranu - |listaj dalje|