fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sprzena_zemlja - 87513 - 06.12.2013 : Zoka Popov BL - best (2)

Operacija Spržena zemlja


Mogu da odgovorim iz ugla učesnika. Cilj operacije SV RSK je bio da se spoji sa jedinicama VRS koji bi nastupale iz pravca Krupe, te na taj način stvori operativnu dubinu pred napada HV na Krajinu.

Dubina teritorija RSK kod Korenice iznosila je svega oko 15 Km. Za napad je pripremljena novoformirana brigada sastavljena od mlade vojske u čijem sastavu je bilo i 10-tak tenkova M 84. Za podršku u napadu pridodana je specijalna jedinica policije MUP-a RSK.

Noć prije napada konvoj kamiona u pratnji vojne policije GŠ došao je kod T:raštela na most, ukonio prepreku s namjerom da konvoj pređe na teritorij 5. korpusa. Došlo je do pobune vojske koja je bila na tom položaju ali uz silne intervencije konvoj je prošao uz objašnjenje da nema municije već samo hrana i da je to viši interes. To je prilično negativno djelovalo na vojsku koja je kretala u napad (o toj isporuci sam čitao u Slobodnoj Bosni i prilično je tačno napisano).

Odvijanje Borbene operacije

Napad je izveden spektakularno, kao na filmovima. Nakon artiljerijske podrške tenkovi i pješadija su prešli riječicu i jurnuli preko neke velike čistine. Pješadija nije mogla stići tenkove, koji su dejstvovali iz pokreta. Pred šumom tenkovi su stali i specijalna jedinica policija počela je napredovanje u klinu. Prilikom napredovanja nije bilo jačeg otpora. Bokove koji su se stvarali popunjavala je ta mlada vojska. Tada je uzeto par sela. Civili nisu dirani. O njima je brigu preuzimala Fikretova civilna zaštita.

Napad je stao uveče izlaskom na veliku čistinu (ravnicu). U toku noći na položaj je stigla nova jedinica 5. korpusa i njihova odbrana je postala jaka. U pokušaju proboja odbrane izveden je mali, i potpuno neorganizovani napad u kojem smo imati tri mrtva i izgubljen (zarobljen) tenk. Tenk se ugasio a posada se pod vatrom uspaničila i napustila oruđe. U toku noći muslimani su uši u tenk i odvezli ga.

Moram da naglasim da VRS uopšte nije krenula u napad sa suprotne strane, što s današnje vremenske distance ne začuđuje, jer podjela 49- 51 je već tada bila ugovorena.

Da li smo mogli da probijemo odbrambenu liniju? Sigurno jesmo ali se nikom nije ginulo. Prelazak čistine je zahtjevao žrtve na koje nismo bili mentalno spremni. Iz pravca Kladuše nastupali su Fikretovi i Legija ali su i oni zaustavljeni.

Nakon par dana pozicione borbe HV je zauzela Grahovo i počela spuštanje prema Kninu. Jedinice iz Dalmacije, među kojima i specijala MUP-a se pobunila jer je htjela u odbranu Knina. Tako je bilo, položaji su napušteni a jedinica je samo prošla kroz Knin i produžila na Dinaru. Ali kraj je nastupio za par dana.
Idi na stranu - |listaj dalje|