fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poginuli - 87509 - 05.12.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (5)

Miličić (Lazar) Zoran


Miličić Zoran - Zoka je poginuo na Orliču 05. 12. 1992. godine

Zoka je kao komadnir 1. voda 1. čete Vogošćanskog bataljona izveo smjenu na Orlić. Jedna grupa ljudi je, prije nego što je stigla njihova zamjena, izašla iz rova koji se nalazi na špicu naše linije. Tu kobnu grešku su iskoristili muslimani, koji su bili spremni za početak ofanzive "Koverat". Uletili su u napušteni rov i počeli da pore našu liniju desno od Orlića, lijevo prema Rajlovcu i lijevo prema Vogošći.

Zoka je bio veoma hrabar borac i nije želio da se povuče. Pružio je žestok otpor u pokušaju da odbrani svoj rov i tako pokušao da spasi pad linije prema Vogošći. Na našu veliku žalost bio je pogođen u glavu. Naše snage su se povukle prema koti 850 i tu formirali novu liniju odbrane. Zoka je ostao mrtav na Orliću, a njegovo tijelo smo dobili nazad bez organizovane međusobne razmjene.

Muslimani su nekoliko naših boraca koji su poginuli u periodu od 18. 09. do 05. 12. '92/ pradali a da za uzvrat nisu tražili ništa od naše strane. Među poginulim se nalazilo i tijelo Zorana Miličića. Interesantno je i to da smo ih dobili "na poklon" tačno na Božić tj. 7 . januara '93. godine.

Zoran Miličić je bio veoma cijenjen i voljen među svim Vogošćanima a posebno među svojim saborcima. Bio je veliki, veliki, veliki heroj Vogošće.

Zoka, vječna ti slava!
Idi na stranu - |listaj dalje|