fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 87481 - 04.12.2013 : Nebitni Neznano - best (1)

Breza '94


Pozdrav za sve,

gledam snimke i čitam članke vezane za akciju "Breza '94" pa poželeh da nešto i napišem o tome.

Akcija "Breza '94" je trebala krenuti 2. septembra, a jedinice specijalne namjene su još u rano jutro 1. septemba prošle kroz liniju Armije muslimanske BiH i bile su duboko u pozadini neprijatelja. Dan kasnije je trebao da krene i napad dirvezanata VRS i to u šest časova ali je zaustavljen, vjerovatno zbog toga jer su se vršili pregovori između Vlade BiH i Vlade RS.

Cijeli dan, tog 2. septembra, smo čekali da krene akcija međutim ona nije krenula. Sledećeg dana su naredili povlačenje a četvrtoga ujutru je počela akcija izvlačenja dirvezanati VRS pa je tom prilikom došlo i do pucnjave između nas, a jedan naš momak je ubio jednog od njih jer nije shvatio da su to naši. Tada započela pucnjava i to je bila klasična izdaja i prodaja vojske RS. U jednom trenutku su čak i naši tenkovi počeli tući po nama.

Na tom dijelu ratišta su se nalazile sve naše elitne jedinice i da je nekome bilo u interesu taj dio bi bio i zauzet.

Kada se silazi od Une, onom kosom iznad potoka, tu je bio rov iza koga se nalazilo par kuća gdje su bili mještani. Prvog septembra u jutarnjim satima je tu bilo i dvoje djece i jedna baka, a u tom rovu je bilo i par momaka momaka koje su mogli drvenom puškom razoružati. Jedan vod dirvezanata je ušao na tom djelu i kad su se povlačili trećega septembra, pucnjava je i krenula tu, a nastavila se i sledeći dan i trajala je sve do 12. septembra.

Taj potok ću pamtiti dok god sam živ jer je u njemu stradalo mnogo momaka, od kojih je polovina izvršila samoubistvo zato što su bili svjesni da se radi o izdaji i da su prodani. Momak koji je zarobljen živ u tom potoku je imao prostrelne rane kroz noge i sam je pokušao da ih previje. On je vikao "spasavajte!" Inače, preživio je sve ovo.

Sve ovo sam gledao pokriven bukovim listom. Gledao sam kako borci Armije muslimanske BiH hodaju oko mene, komentarišu i iživljavaju se nad zarobljenicima. Kada su komadanti muslimanske armije došli do UN baze, ja sam još bio na tom terenu i posmatro šta se dešava. Nakon sedam dana sam prešao na stranu VRS...

O mom ratnom životu bi se mogla i jedna dobra knjiga napisati!

I dan-danas obiđem Cazin, Bihać i Kladušu i tamo imam dosta prijatelja, a srećem i ljude koje sam vidio na snimaku akcije "Breza '94".
Idi na stranu - |listaj dalje|