fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poginuli - 87425 - 30.11.2013 : Vuk Gradinski Nišići - best (1)

Slobodan (Dušan) Živanović


Slobodan Živanović.. . ime pod kojim ga je malo ko poznavao. Taj mirni i povučeni momak, koga su svi zvali London, obreo se na Nišićima u masi naroda koja je preko Vareša bježala od dobrobiti Alijine "građanske" BiH u junu 1992. godine sa prostora Zenice, Kaknja, Visokog, Breze...

Bio je rodom iz Visokog, siroče bez ikog svoga, pošao je glavom bez obzira tražeći spas na teritoriji koju su kontrolisali Srbi. Neizmjerno se obradovao kada je na Nišićima sreo svoga profesora M. S. Profa je pomogao Londonu da dobije smještaj i obezbijeđenu ishranu u jednoj vikendici u vikend naselju koje smo mi zvali "Holivud" a koje je bilo pored pansiona "Bijambare".

Bio je angažovan na obezbjeđenju objekta pansiona u kojem je bila kuhinja i logistička baza Nišićkog bataljona. Kada je počela naša ofanziva na muslimanske položaje u novembru 1993. godine pridodat je Interventnom vodu sa grupom boraca, sa zadatkom da obezbjeđuju dostignute položaje u akciji na muslimansko uporište na Mačku.

Tog 30. novembra 1993. godine London je bio na položaju zajedno sa Veljkom N. Kako su muslimani u toku noći pokušali da povrate u danu izgubljene položaje, došlo je do okršaja u kojem je Londonu i Veljku ponestalo municije. Misleći da su se muslimani povukli, London je pošao da nabavi municiju a Veljko ostao sam. Međutim, muslimani su tada ponovili napad i Veljko je pobjegao sa položaja.

London se vratio sa municijom na mjesto gdje je ostavio Veljka, ali su tu u međuvremenu pristigli muslimani, tako da im je London, ne znajući došao u ruke i ubijen iz neposredne blizine. Slava mu i hvala.
Idi na stranu - |listaj dalje|