fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poginuli - 87087 - 24.10.2013 : Milomir Plakalovic Pale - best (1)

Ranko (Janko) Plakalović


Za sve vas koji ga niste poznavali, Ranko je samo jedan od mnogih koji počivaju ovdje, tek blijeda slika na krstu u osamnaestom redu. Za nas koji smo imali tu čast, sjećanje na Ranka i dan-danas pokreće bujicu emocija, miješaju se i bol i ponos, i tuga što smo ga izgubili i radost što ćemo uspomenu na ovog velikog ratnika nositi u srcu zauvijek. Ranko je bio faca. Jedan od rijetkih koji su i tada sve shvatali, jedan od onih koji su imali izbora i izabrali da ostanu. U dugim neispavanim noćima pričao mi je o svojim putovanjima, o radu u inostranstvu, o novoj kući koju je tek pred rat završio i koju je morao da napusti, o svojoj supruzi i kćerkicama koje je beskrajno volio.

Bio je nevjerovatno disciplinovan vojnik, potpuno predan svojoj ulozi i zadacima i nemjerljivo doprinio uspješnoj odbrani naroda tog kraja. Prema neprijatelju se odnosio viteški, poštujući sva ona pisana i nepisana pravila koja ratnike uzdižu iznad mržnje i pakla rata, koja i u samom tom paklu mogu da budu putokaz, da svima nama u besmislu otkriju smisao i svrhu.

Početkom te 94-te, svi smo se nadali da se možda nazire kraj, da se već vidi svjetlo na kraju tunela. Pričalo se o prvom ozbiljnom primirju, povlačilo se teško naoružanje sa frontova. Još uvijek čujem riječi njegove supruge: "Čuvaj mi mog Miku", kako ga je od milja zvala, još uvijek vidim dvije djevojčice kako ga grle. Njihove nade zauvijek je srušio snajperski hitac u jeku primirja, prvog marta, 1994. godine. Vječna ti slava brate moj.
Idi na stranu - |listaj dalje|