fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kosovo - 87062 - 21.10.2013 : Sokolac Sokolac - best (0)

Pismo patrijarha Pavla


Ko to uopšte ima pravo da vapijuće bezakonje proglasi za pravni poredak, status društvenih parija za normalan položaj u društvu, a teror za normalno funkcionisanje demokratskih institucija? Vi, gospodo predsednici, znate da smo ranije pozivali Srbe na izbore, a usledio je martovski pogrom. Znate koliko je Srba ubijeno, oteto i prognano od početka međunarodne uprave Kosovom i Metohijom; znate koliko je domova i hramova spaljeno i porušeno.

Znate za obećanja na najvišoj evropskoj i svetskoj ravni da će makar oni u martu uništeni domovi i hramovi biti obnovljeni, a zločinci privedeni pravdi. Znate, međutim, a znamo i svi, da domove i hramove niko ne popravlja, gotovo svi zločinci su i dalje na slobodi, a prognanici su manje-više zaboravljeni, da ne kažem otpisani. Podsećam vas usput i na to da su kosovsko-metohijski Albanci do pre samo nekoliko godina, pritom živeći u neuporedivo boljim uslovima nego njihovi srpski susedi danas, ne samo odbijali da učestvuju na izborima nego i bojkotovali sve organe vlasti, čitav državno-pravni poredak. Pa ipak, njih niko nije ucenjivao, a na njihove političke vođe niko nije vršio pritisak. Poređenje i zaključci nameću se sami.

Obraćam vam se, gospodo predsednici, ovim javnim apelom isključivo iz duhovno-pastirskih razloga i zbog egzistencijalnih nevolja svoje pastve, svoga naroda, svoje duhovne dece. Vas obojicu i vašu odgovornu javnu službu u jednakoj meri uvažavam. Nikad ništa u životu nisam tvorio ili govorio sa političkom motivacijom, a sada, sa navršenih devedeset leta, sigurno ne počinjem da to činim. Kada bi pravoslavni Srbi danas na Kosovu i Metohiji bili tlačiteljska većina, a Albanci obespravljena, ugrožena i ugnjetena manjina, i tada bih uputio ovakav apel. Po Svetom Pismu, Bog ne gleda ko je ko nego sve narode i sve ljude jednako ljubi i sve poziva na spasenje i večni život u zajednici ljubavi Božje. Smemo li mi ljudi pretendovati na to da bolje od Sveblagoga Boga znamo šta je za sve i svakog najbolje ili, prosto, šta nam je svima jedino potrebno?

U ovom odsudnom trenutku, po ovom presudnom pitanju, pokažite vrhunsku odgovornost i bratsko jedinstvo, već pokazano u Narodnoj skupštini Srbije, a pre toga u duši vascelog pravoslavnog srpskog naroda.

Rekoh i dušu spasoh.
Bog vas blagoslovio!
Patrijarh srpski Pavle
Idi na stranu - |listaj dalje|