fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_danas - 87059 - 21.10.2013 : Stari Blizo - best (1)

Prof. Spahić: NOVI RAT U BOSNI VEĆ JE PRIPREMLJEN


Kako koji dan odmiče od rata, ovaj sarajevski naučnik, politolog, sve slobodnije izlazi u javnost sa mnogim istinama koje svi u Sarajevu znaju, o početku rata i stanju u sadašnjoj ne državi, nekadašnjoj Bosni i Hercegovini, ali neće i ne smiju da kažu.

Prof. Spahić: NOVI RAT U BOSNI VEĆ JE PRIPREMLJEN

Rat je bio projektovan spolja, a i novi je već pripremljen. Nikakvog razloga nije bilo ovdje da se koljemo, kaže ugledni profesor.

Mi smo bure baruta i samo se čeka kada će se fitilj zapaliti. Sve se forsira na priči "Koliko su oni vas u Srebrenici pobili?! Osam hiljada! Evo sad vi njih 28. 000 pobijte i zato se ovi neki već pripremaju. Rata će biti samo je pitanje vremena, uvjeren je profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Besim Spahić.

Ovaj rat je apsolutno insceniran i projektovan izvana. Nikakvog razloga nije bilo ovdje da se koljemo. Istorija nas je uništila, jer Jugoslavija nije imala zajedničku istoriju. Slovenija je, iako je u EU, propala jer već ima 27 procenata nezaposlenih, a Hrvatska čim uđe u EU odmah će za pet procenata povećati nezaposlenost i pet puta će sve poskupjeti. To je vitalni nacionalni interes koji se svodi na čisti reket.

Profesor Spahić kaže da nema "n" od nauke u kakvom je stanju BiH, jer smo mi samo dio međunarodnog projekta. "Međunarodna zajednica je sve isplanirala i poslala OHR i visokog predstavnika ovamo da bude tako kako im odgovara", smatra Spahić. "Situacija u BiH danas je nikakva. Države nema. Narod nije narod, ma koliko bio u nekim entitetima, koliko god se zvao ovako ili onako. Država koja nema svoje ekonomije i cilja osim da prosi i čeka, ne može opstati. Hrvati čekaju da im pomognu braća iz Hrvatske, muslimani - Bošnjaci da će im pomoći islamske zemlje. Srbi opet misle da će nas braća Rusi usrećiti kao što su nas kroz cijelu istoriju, odnosno istoriju usrećivali. Ekonomija to je trošenje i prodavanje duše, odnosno odricanje od autohtone autentičnosti. Na djelu je strankokratija, partiokratija kojoj nije stalo da država funkcioniše. Samo vlada borba za vlast. Pokrali su sve i vladaju tajkuni - oni koji su se obogatili ne svojim znanjem ne svojim imanjem, šparanjem i štednjom, nego privrženošću vladarima koje su smjenjivali i kojima su pomagali da dođu na vlast da bi se ogrebali", rekao je Spahić.

Upitan, da li je BiH zemlja loših ljudi, Spahić je rekao da smo se "sami odrekli da pravimo svoju budućnost". "Turci su Bosnu podijelili na bosanski i hercegovački i sandžački pašaluk i od tada se nikada više nije sastavila, ali muslimani to ne vide. Samo čujete -- sve što je tursko dobro je. Najvažnije je da navijamo za tursku reprezentaciju kada igra protiv Hrvatske, a u Hrvatskoj reprezentaciji 85 procenata fudbalera je iz Bosne", izjavio je profesor.

Poglavare vjerskih zajednica je okarakterisao sljedećim riječima: "Vjerski poglavari, koji bi trebalo da budu sukus morala, ćute, a ko ćuti slaže se. Ne ograđuju se od onih hodža što siluju djevojčice, od onih sveštenika i popova koji siluju dječake i djevojčice. Vjerske institucije su najveći agenti podjele naroda. Mi smo u suštini niko i ništa šačica jada - tri i po miliona kojima se potkusuruje velika svjetska politika velikih svjetskih arhitekata koji su nam dali zadatak da se pobijemo puškom da oni ne prljaju ruke. Oni nam daju logistiku. Puljić dobija kardinalsku titulu na početku raspada Jugoslavije i čim je dobio titulu kardinala vratio se i rekao nikada katoličanstvo ni Hrvatstvo nije bilo ugroženije u BiH. Volim religiju više nego svoju domovinu. Žene nam se pokrivaju - to je katastrofa. Mi smo već propali. Naša djeca su već propala, jer im je propala budućnost i jer su ljudi bez domovine. Cerić je niko i ništa. Petlja se u politiku i određuje ko će biti biran. Šalje fašističke prijeteće poruke i radi to što radi".
Idi na stranu - |listaj dalje|