fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

muslimani - 86883 - 05.10.2013 : NLO Gojino Brdo - best (0)

Mudžahedini u BiH su bili teroristi


Bivši visoki državni zvaničnik i general NATO-a Vesli Klark izjavio je da je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Vašington imao legitimnih briga zbog angažovanja Iranaca i mudžahedina iz Saudijske Arabije u BiH, koji su zapravo bili teroristi, ali da bošnjačka strana to nikada nije htjela da prizna.

A kada je, kako je rekao, IFOR (snage predvođene NATO u BiH zadužene za sprovođenje Dejtonskog sporazuma) upao u jedan kamp sa iranskim teroristima i vlasti u Sarajevu suočio sa onim što je tamo pronađeno, tadašnji ministar policije Bakir Alispahić je morao da podnese ostavku.

Klark, koji se danas bavi investicijama i bankarstvom, izjavio je za sarajevski Dnevni avaz da je Alispahić prethodno uporno negirao prisustvo iranskih terorista i da je spremno potpisao takvu obmanu.

Vašington je imao legitimnih briga u vezi s angažmanom Iranaca i mudžahedina iz Saudijske Arabije koje sam morao da podijelim sa Alijom Izetbegovićem. Iranci su nam bili posebna briga! To su, u suštini, bili teroristi! On nas je uputio na Alispahića, koji je tada bio ministar policije. Kada smo mu prenijeli naša saznanja, Alispahić nam je rekao da to nije tačno. Mi smo ga suočili sa nekim od naših saznanja, ali je on sve to negirao i govorio nam da nema Iranaca u BiH koji se bave terorizmom ili imaju kampove za obuku, ispričao je Klark.

Klark je kazao da je Alispahić morao da zna šta se radi i koji su to bili bezbjednosni izazovi po Vašinton i BiH, ali je, ipak, sve to negirao.

Upitan zašto želi da kaže da je Alispahić štitio teroriste, Klark je odgovorio: Pa, to je očigledno. Očito je da nas je nastojao obmanuti. Znate, Kongres je na nas vršio izuzetan pritisak zbog informacija o iranskom delovanju u BiH i mi smo morali nešto da uradimo. Htjeli smo da se sve uradi u koordinaciji i uz pomoć vlasti u Sarajevu. Izetbegović nije mogao odgovoriti na sva pitanja koja smo imali pa nas je poslao Alispahiću. Taj je, pak, sve negirao. Onda smo mi rekli: "Dobro, gospodine Alispahiću, ako vi tvrdite da sve to nije tačno, molim vas da to i potpišete." I on je stavio svoj potpis.

Klark je potvrdio da je potom IFOR upao u jedan objekat sa iranskim teroristima što je vlast u Sarajevu suočilo sa onim što je tamo pronađeno. Alispahić je, dodao je, tada morao otići, morao je da podnese ostavku.

Tekst kopiran sa BanjalukaLive
Idi na stranu - |listaj dalje|