fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hadzici - 86857 - 02.10.2013 : Dragana Krstic - best (5)

Slavenko Delfogo


Poštovani Gospodine Tomić

Prvo da vam se zahvalim na radu oko ovog sajta, kao naravno i mnogim drugima koji su dali svoj doprinos pričama i sjećanjima na neke ljude i događaje. Pratim ovaj sajt dugo godina i ranije sam vam pisala zbog nekih informacija.

Razlog za moje javljanje danas je virtualno vojničko groblje. Vjerujem da je teško sakupiti sve te podatke, ali sam primjetila da nedostaje ime jednog vojnika Igmanske brigade. Zvao se Slavenko Delfogo (1974-1992) i po ocu je bio Hrvat, ali se borio u našim redovima zbog majke Sprkinje, inače dalje rodice moje mame. Slavenko je prije rata živio u naselju Otes ali je na početku rata došao u Hadžiće odakle mu je bila majka. Iako derište od 17 godina priključio se posadi jedne prage Igmanske brigade koja je provodila dosta vremena na selu Ušivak (iz kojeg je moja i njegova majka) kod Hadžica. Slavenko je pobjegao iz Otesa na početku rata, ali je nažalost tu i završio. Poginuo je te iste 92-ge godine kada je oslobođen Otes. Pragu na kojoj je bio pogodila je zolja. Oprostite ali ne mogu da se sjetim tačnog datuma kako je tih dana bilo dosta pogibija i haosa. Vjerujem da se datum može naći u nekim od spiskova Boračke organizacije. Sahranjen je u Hadžićima na Gradskom groblju Kopišanj. Nije prenesen u Bratunac sa ostalima. Pa kad bi mogli da unesete i njegovo ime tamo? Takvi momci ne smiju da se zaborave.

Toliko od mene i nastavite sa odličnim radom kao i dosad.

Dragana,

borce VRS koje sam unio u Virtualno groblje, a koji su iz Hadžića, unio sam na osnovu slika sa Vojničkog groblja u Bratuncu. Ja, nažaost, za sada nemam spisak poginulih boraca opštine Hadžići, a rekli su mi da takvog spiska nema u knjizi BORS-a, što opet moram i lično da provjerim. Jedno sam siguran - većina poginulih boraca Igmanske brigade se ne nalazi na spisku BORS Srpska Ilidža, pa je vrlo moguće da je ova opština ispštena prilikom štampanja knjige, što svakako zabrinjava ali ne umanjuje njenu vrijednost jer je najavljeno njeno ponovno štampanje.
Idi na stranu - |listaj dalje|