fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

groblje_vlasenica - 86829 - 30.09.2013 : Jovan - best (2)

Stradanje Vlaseničana 26.09.1992. godine


Ranije sam pisao poneki komentar, a sada rijetko, skoro nikako. Ipak, ovu stranicu redovno posjećujem i smatram da bi trebalo napisati par rečenica o ovom događaju, pogotovu nakon molbi posjetioca ove stranice...

Tekstova iz Birča ovdje nema mnogo, pogotovu što su nam natakarili i Srebrenicu pa ispade crnje od najgorih pomisli.

Uglavnom Rogosija nije samo uzvišenje već srpsko selo u vlaseničkoj opštini koje se nalazilo u neposrednoj blizini mnoštva muslimanskih sela koja su se pod jednim imenom nazivala Cerska. Selo je zapaljeno od strane muslimana u junu mjesecu 1992. godine, a Srbi uspostavljaju liniju prema muslimanskoj enklavi Cerska krajem juna 92. godine. Linija je bila dosta široka i nikako nije bilo moguće uvezati čitavu liniju već su formirana tri bataljonska položaja na potezu Šadići-Rogosija - D. Zalukovik. Između ovih položaja su postojale šupljine i postojala je mogućnost diverzantskih upada pripadnika muslimanskog ceranskog odreda koji je brojao 1000 boraca.

Na takvom tragu se i dogodio i napad 26. 09. 1992. godine od strane pripadnika interventnih jedinica Ceranskog odreda potpomognutih interventnom jedinicom iz Konjević Polja na srpske položaje u selu Rogosija.

Napad je započet u rano jutro, negdje oko 4:00, a srpska popunjenost odbrane je bila najslabija do tada. Položaje branilo 80 boraca, a trebalo je da ih bude bar 250, tako da njihovi položaji brzo bivaju probijeni. Došlo je do panike i anarhičnog povlačenja koje je za rezultat imalo stravičan ishod. Praktično trećina jedinice je uništena, od kojih je najmanje polovina uhvaćena živa i svi su svirepo mučeni prije nego što su ubijeni.

Zbog očekivanog brzog srpskog kontranapada, muslimani se zadržali jako kratko u selu i uz uzimanje bogatog plijena u MTS-u, vraćaju se nazad u svoju teritoriju. Zahvaljujući ovoj činjenici muke zarobljenih srpskih boraca su znatno skraćene, ali je ipak svaki leš bio jako mnogo oskrnavljen.

Traženje uzroka i krivica za ovu "nepotrebnu golgotu" je besmislen posao i uzaludan trud i ja bi isto zadržao se na ovome.
Idi na stranu - |listaj dalje|