fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 86789 - 26.09.2013 : Mali Muharem Sarajevo - best (0)

RE:Partizani još uvijek vladaju !


Slažem se sa Feniksom da je borcima NOB-a odmah trebalo ukinuti sve privilegije i primanja, onog momenta kad se raspala država koju su stvorili tj. SFRJ.

Svi dobro znamo da su upravo borci NOB-a 1945 godina imali često po nekoliko društvenih stanova, povrh toga penziju koja je još češće nekoliko puta prevazilazila primanja radničke klase. Drugim riječima, oni su bili Titova crvena buržoazija. Rijetki su se "stidno" i "moralno" zadovoljavali samo sa jednim stanom od 100 m2 u centru Sarajeva ili Beograda.

O tome da su oni i njihova djeca bili "pretplaćeni" na najbolja rukovodeća radna mjesta i da su jednim telefonskim pozivom Dugonjiću, Mikuliću, Renovici, Bijediću, Dizdareviću, Pozdercima i ostaloj bratiji postavljali i smjenjivali direktore u preduzećima gdje su radili svi smo doživjeli i na vlastitoj koži (starija generacija naših roditelja). Neću da govorim o besplatim ljetovanjima po Jadranu, boravcima u Fojnici i Banji Koviljači od po mjesec dana i liječenju po Švicarskoj kad zatreba na narodni račun.

Oni su uživali sve te privilegije i imali samo jedan jedini zadatak, a to je da sa SKJ i JNA sačuvaju Jugoslaviju kad bude stani pani, u čemu su sramno propali, a djeca im se među prvima isparila u pravcu Londona i Pariza 1991. godine jer su dobro znali jezike i bili vrhunski školovani vani na narodni račun, pa im je to jako lako palo. O tome da su mnogi od njih na svim stranama kolaborirali sa ovim "novim demokratskim" vlastima da ne govorim.

Drugim riječima - bandu je trebalo poskidati sa velikih penzija i zatjerati u tri lijepe odmah 1991. godine. I ostaviti ih u utisku da budu sretni da ne završe iza rešetaka zbog starih dugova. Sve stanove i vikednice viška koje su imali i danas imaju trebalo je podijeliti sirotinji tj. osakaćenim veteranima.

Istini za volju ove njihove privilegije izgledaju kao zezancija i dječija igra u odnosu na multimilionski šverc, krađu i otimačinu tzv. demokratskih vlasti iza 1992. Sadašnjoj vlasti ne pada na pamet da ukida privilegije i oduzima nekretnine borcima NOB-a, iz prostog razloga da se ne bi narod dosjetio da to sutra ukida i oduzima njima! Vrana vrani očiju ne vadi ! Ne smije se ni pomisliti na to, a nekamoli učiniti ili donijeti odgovarajuće zakone u tom pravcu...

Borcima NOB-a se ipak jedno mora priznati. Oni su stvorili državu SFR Jugoslaviju koja je bila i ostala pojam snage i stabilnosti za današenje banana državice nastale njenim raspadom. Uzimali su - nisu smjeli i trebali, ali su imali odakle!

Pa može se reći i da veterani Slovenije i Hrvatske iza sebe imaju neki ma kako jadan rezultat koji donekle opravdava njihove privilegija. Šta su to stvorili borci RS i Federacije?

Neka me izvinu pošteni i naivni ljudi koji su stradali, ali su dobili šta su izborili - duplo golo! Ni RS, ni Federacija nisu međunarodno priznate države, nemaju značajnu teritoriju i resurse, vode ih kleptomani koji su uzeli i privatizirali i ono malo što ima. Šta će ostati borcima ? Ko će im to dati? Jadan je čovjek koji čeka da mu se dadne i ne može sam da uzme.

Borci NOB-a su pravili socijalnu revoluciju - uzmi od bogatih i daj njima, uz malo siće za narod. Od prvog dana u ratu su se okomili na bogate seljake i građane. Rat u BiH nije bio revolucija, nego su pošteni naivni mislili da su im "NAŠI" pošteni pa će za njih ostati mrvice.

Još u ratu je trebalo proklamovati šta se hoće iza rata - npr. socijalna pravda i prava za borce, puškice uperiti ka "SVOJIM" vlastima, a ne lizati im dupeta, i ne grlom u jagode prvo ispatiti, biti izranjavan i izginuti, pa se poslije javljati za nešto.

Naša politička elita je već u ratu švercom i trgovinom udarila temelj svoga bogatstva i privilegija, nastavila iza rata visokim platama i dnevnicama, i zasladila privatizacijom.

Šta su to borci prakatično uradili za sebe u ratu i poslije rata? Dok je ovaca - biće i vune!
Idi na stranu - |listaj dalje|