fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 86653 - 11.09.2013 : Zoran G Teslic - best (1)

Ljuljeva stena


Malo ću da pišem o događajima vezanim za Ljuljevu stenu. Tamo sam bio neko vreme, a došao sam posle onog muslimanskog napada po snežnom nevremenu, koji se desio na prvi rov koji je bio do Ljuljeve stene. Taj rov je kasnije i ukinut.

Pred glavni napad i operaciju muslimanskih snaga u rejonu Treskavice, desio se i jedan napad manjeg intenziteta, tačnije više je to bilo ispipavanje situacije na Ljuljevoj steni.

Da se prisetimo: od Ljuljeve stene je i krenuo glavni napad jer su verovatno izviđanjem i uništavanjem onog našeg rova skontali da su stražari neoprezni, što je i bilo apsolutno tačno. Prilikom tog njihovog ispipavanja, na našu veliku sreću, mi smo bili na oprezu pa se malo puškaralo, ali na našoj strani nije bilo ranjenih niti poginulih.

Kada se napad malo smirio, otišli smo ispred linije da vidimo kako su oni prošli. Našli smo krvi i raspakovanih prvih zavoja.

Što se tiče Ljuljeve stene, dok sam ja bio dole, područje prema selu Lukavac nije bilo minirano. Mine su postavljene samo u rejonu od onog našeg uništenog rova pa do zadnjeg tamo u šumarku gdje se spušta tamo prema Hojti.

Nakon obilaska zone ispred linije zaključili smo da je na njihovoj strani bilo ranjenih, ali ne znamo da li je bilo i poginulih.

Ljuljeva stena i sav onaj dio do podnožja Bjelasnice je bio odbranjen sve do pada Hojte, kada je taj dio ostao u okruženju i izvučen pomoću UNPROFOR-a.

Glavni napad je krenuo ujutro. Najprije je napadnuta Ljuljeva stena koja je odbranjena i uz malo sreće ostala neosvojena. Tu noć uoči napada nije se uopšte stražarilo. Ujutro je jedan vojnik iz mlađe klase izašao da obavi malu nuždu, i onako obavljaljući taj posao sa praga bajte, ugledao je muslimanskog borca kako čuči sa rasklopljenom zoljom par metara od njega. Kada je taj musliman ugledao ovog našeg, zbunio se i na našu veliku sreću je promašio bajtu, dok se uporno na njegovom uređaju za vezu čulo da treba da odradi bajtu. Tada smo se i mi prihvatili borbe, tako da je taj što je trebao da sruši bajtu i ostao na Ljuljevoj steni. Šta je posle bilo sa njim to ne znam.
Idi na stranu - |listaj dalje|