fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

krajina - 86569 - 29.08.2013 : Vitez Koja Beograd - best (0)

Crni lug,Kazanci, Poljanice 23.12.1994.


Čitam monografiju 4. gbr HV i zapao mi je za oko 23. 12. 1994. godine, kada je ta brigada na Dinari doživela najveće gubitke u jednom danu. Imali su, koliko sam ja uspeo da shvatim, 8 poginulih, oko 16 ranjenih i 1 izgubljen tenk.

U pitanju je njihova operacija Zima '94. koja je trajala od 29. 11. do 24. 12 94. Nakon prvobitnih uspeha početkom decembra i zauzimanja čitavog niza sela u Livanjskom polju, polovinom meseca linije su se stabilizovale da bi 23. 12. HV odnosno 4. gbr krenula u napad kako tamo piše pravcem Sajković (dostignuta tačka početkom meseca)-Crni Lug-Kazanci-Pržine. Oko borbi kada je u pitanju ovaj dan u knjizi je sve to poprilično nejasno i mutno, ne samo da se ne pominje cilj već se ne pominje ni šta je učunjeno osim onih opštih mesta tipa probili smo linije neprijatelja, naterali ga na povlačenje i ispunili zadatak po izuzetnom teškom i snežnom vremenu.

Glavnim pravcem napada nastupao je njihov oklopni bataljon i to pravcem koji sam napisao ranije (odnosno preneo iz knjige) mada pogledom na kartu vidi se da su oni ta mesta skroz izmešali, što dodatno zamućje čitavu situaciju. Navode izuzetno jak otpor u naseljima za koja ne spominjiu da li su ih zauzeli ili nisu. Jedino konkretno što se moglo izvući jeste to da su u mestu Šormazi (verovatno neki zaseok poklopljeni našom artiljerijom i tu su imali puno gubitaka i što je najvažnije u pitanju je bila komanda tog njihovog oklopnog bataljona trojica mrtvih i dosta ranjenih.

Takođe se navodi da je njihov 3. bataljon koji je nastupao sa njihove leve strane imao velikih problema i u mestu Poljanice (takođe verovatno neki zaseok) i doživeli velike gubitke sa 5 mrtvih i oko 10 ranjenih. Ovo je bio najcrnji dan ove brigade i najmutnije opisan.

Pošto se zna da je na početku ove operacije Zima '94 jakim hrvatskim združenim snagama bile suprostavljene samo dve lake pešadijske brigade ili čak njihovi delovi, u kasnijem toku operacije stvari se očigledno malo menjaju. Negde sam pročitao da je i sam general Manojlo Milovanović u toku decembra sa Bihaćkog presao na ovo ratište i preuzeo komandu nad srpskim snagama.

Ono što me ovde zanima jeste kada bi neko upućen u ove događaje ili neko iz ovoga kraja ko bi mogao da pojasni šta se ustvari događalo ovog konkretnog dana, koja su mesta pala a koja su se održala i koje su jedinice sa naše strane učestvovale u ovim borbama, da li je sa Manojlom dole pristiglo nekakvo pojačanja ili su lokalne snage same na svojiom leđima izgurale sve ovo?
Idi na stranu - |listaj dalje|