fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 86223 - 02.08.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Godišnjica Oluja: Srbija će insistirati na rasvetljavanju sudbine svih nestalih


Tanjug, petak, 02. 08. 2013. godine

Veljko Odalović izjavio je danas, uoči 18. godišnjice akcije "Oluja" u Hrvatskoj, da se oko 2. 400 osoba vodi kao nestalo i da će se insistirati na rasvetljavanju sudbine svih nestalih lica.

Prema evidenciji, koja je usaglašena sa hrvatskom stranom, ukupno sa prostora Hrvatske se oko 2. 400 lica vodi kao nestalo, rekao je Odalović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Od toga je oko 1. 400 osoba srpske nacionalnosti, 403 naša državljanina, a ostalo su Srbi, koji su svoj nestanak prijavili kod naše komisije, odnosno koji su proterani i prognani, precizirao je Odalović.

On je dodao da "ima više stotina osoba koje su evidentno nestale, koje nisu prošla kriterijume međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ali su lica koja apsolutno na našoj operativnoj listi figuriraju kao nestali".

Odalović je najavio da će se krajem godine, kada se bude radilo ažurirano izdanje knjige nestalih, zahtevati da se u tu knjigu unese i operativna lista sa informacijama o nestanku svake osobe i da bi to onda postojalo kao zvaničan dokument.

Govoreći o stradanjima u akciji "Oluja", on je istakao da su ove godine u Zadru ekshumirana 66 tela, a u Šibeniku 44.

  • "Insistiramo i na nekim novim lokacijama, koje nisu evidentirane za koje imamo saznanja da se nalaze tela" rekao je Odalović i dodao da je "zabrinjavajuće da se na Šalati nalazi preko 900 tela koja su ekshumirana, a nisu identifikovana".

    On je podsetio da je više stotina hiljada ljudi proterano sa svojih vekovnih ognjišta, a koji imaju mnogo prepreka da se vrate, počev od imovinskih do bezbedonosnih i da ne bi trebalo zaboraviti da je "Oluja" počinjena zločinom.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|