fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sarajevo_masakr - 86078 - 25.07.2013 : Mihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

Masovna grobnica na sarajevskoj deponiji smeća


Ekshumacija u Buća potoku: Porodicama dozvoljen pristup, novinari oterani - Masovna grobnica na deponiji

Sarajevo - Na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku, gdje je u toku ekshumacija srpskih žrtava iz velike masovne primarne i sekundarne grobnice, danas ponovo nije dozvoljen pristup novinarima, prenose agencije.

Agencije, RTRS, Glas Srpske, Ta FBR priredila Biljana Diković

Iako je porodicama nestalih ulaz danas bio dozvoljen, oni su demonstrativno napustili deponiju, jer je novinarima bilo zabranjeno da prisustvuju ekshumaciji.

Novinarskim ekipama i porodicama nestalih sarajevskih Srba, iako je Tužilaštvo BiH dalo odobrenje, direktor deponije prije tri dana nije dozvolio pristup mjestu gdje se vrši ekshumacija.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko¿romanijske regije Milan Mandić rekao je ranije da ima saznanja da je na ovoj deponiji zakopano više desetina Srba iz Sarajeva koji su ostali lojalni tadašnjoj BiH.

Mandić vjeruje da je na ovoj deponiji završila većina sarajevskih Srba za kojim se danas traga, a riječ je o oko 350 civila iz svih sarajevskih opština.

On je dodao da ovdje nije riječ o klasičnoj deponiji, već o masovnoj grobnici i mjestu ratnog zločina.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić rekao je ranije da će iskopavanje na deponiji trajati više mjeseci, jer su tu i primarne i sekundarne grobnice.

On je podsjetio da su, prilikom probnog iskopavanja, naišli na skeletne ostatke, da radovi idu polako, te da će trajati više mjeseci.

- Očekujemo da nađemo nekoliko desetina tijela ubijenih ljudi koji su na ovu lokaciju dovezeni isključivo radi sakrivanja i prikrivanja ratnog zločina - rekao je Mišić.
Idi na stranu - |listaj dalje|