fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 85721 - 02.07.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Srebrenica: Srpske snage dozvoljavale izlazak prije 11. jula


Strogo povjerljivi dokument sa potpisom komandanta Drugog korpusa takozvane Armije BiH Seada Delića potvrđuje da su srpske snage dozvoljavale da grupe ljudi napuste Srebrenicu i Žepu prije 11. jula 1995. godine i ulaska Vojske Republike Srpske u ove enklave, te da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona.

U dokumentu od 19. juna 1995. godine komandi 28. divizije i 285. lake brigade takozvane Armije BiH naređuje se da spriječi napuštanje Srebrenice, koje svjesno dopuštaju srpske snage i da su učestali dolasci grupa iz Srebrenice i Žepe na područje Tuzlansko-podrinjskog kantona, piše "Pres Republika Srpska".

U pristiglim grupama došli su i pripadnici takozvane Armije BiH na vrlo odgovornim dužnostima, između ostalih, pomoćnik komandanta brigade za bezbjednost, pomoćnik komandanta za obavještajne poslove, dva komandira voda i osam pripadnika izviđačkih jedinica, a svi pristigli, osim civila, su sa ličnim naoružanjem i municijom, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se dodaje da vojnici koji su stigli iz Srebrenice i sami znaju šta znači "napuštanje enklave od sposobnih lica za borbu i da četnici žele iseliti to i druga područja i da zato dozvoljavaju prolazak grupa sa tih područja, iako sa određenih objekata duž čitavog puta prate kretanje grupa".

  • "Vršite redovno informaisanje komandi i jedinica, vaspitno djelujte i dajte do znanja o uspjesima naših jedinica u borbenim dejstvima za oslobođenje i da će se teritorija enklave osloboditi i spojiti sa ostalim dijelom Republike BiH", navodi se u naređenju komandanta Drugog korpusa Seada Delića.

    Predsjednik nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" Stefan Karganović kaže da ima nebrojeno mnogo dokumenata koji potvrđuju da su lažne i neodržive tvrdnje da je Vojska Republike Srpske u Srebrenici počinila genocid.

    On ističe da postoje i dokumenti po datiranju mnogo bliži 11. julu, koji nadvosmisleno pokazuju da Srebrenica nije bila nikakva demilitarizovana zona.

    Izvor: SRNA
  • Idi na stranu - |listaj dalje|