fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1sr - 85695 - 30.06.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (1)

Iz diplomatskog ugla


Lutajući po intrernetu naiđoh na ovaj veoma interesantan članak, pa poželeh da ga podelim sa Vama na ovoj našoj stranici.

Feldvebel Krleža U "Republici", časopisu za književnost i umjetnost, april 1954, Miroslav Krleža štampa svoje zapise, pa u poglavlju "Godina 1919", uz naslov "Smjena na jasenovačkoj stanici", str. 277, kaže:

"Beč gladuje, Austrije nema, rulja zavladala svijetom, rat su dobili ovi balkanski cigani, kakova li sramota! "

Krleža, s austrougarskim vojnim činom feldvebela, objavio je to s blagoslovom svoga austrougarskog saborca Josipa Broza. Ali, da je tako nešto napisao neki Srbin ili Crnogorac za austrougarsku slovenačku i hrvatsku poslugu, bio bi otvoren još jedan Goli otok specijalno za njih, kao što je i onaj koji smo imali samo tome i služio: da desetkuje vojni komandni kadar kojim su dominirali Crnogorci i Srbi, kao najveći antifašisti, koji su popunjavali više od 85% partizanskih jedinica do 1945.

Konferencija mira u Versaju utvrdila je da je Srbija u Prvom svjetskom ratu dala 1, 247. 000 žrtava, to jest, 28% od svog cjelokupnog stanovništva. Ali, Krleža pljuje i na to: "Der švarc Georg (Karađorđe) igra danas na međunarodnoj ruleti i dobio je glavni zgoditak. Beogradskoj gospodi ide karta, tko bi to mogao da povjeruje? Grej, Lojd Džordž, Poenkare, Klemanso, Vilson, sve su to beogradski asovi. A tko je nas pobjedio? Ovi ušljivi balkanski cigani, koji čitave dane žvaću luk i pljuckaju po apsanama, ova nepismena bagra za vješala, toj danas Evropa vjeruje i dala joj je u ruke nekakve barjake. No Alzo sjavus. Gut šaun mraus".

Naravno, tako nam i treba, jer su Crnogorci i Srbi odradili posao za austrougarske konjušare u oba svjetska rata. U Prvom ih je spasio ratne odmazde kralj Aleksandar Ujedinitelj kome su se zahvalili tako što su ustaše organizovale atentat na njega u Marseju. U Drugom Broz, na sličan način, a Crnogorci i Srbi su im donijeli u miraz Dalmaciju i Istru, što nam Italijani nikada nisu zaboravili. O tome svjedoči Ante Trumbić, ministar spoljnih poslova Kraljevine SHS, govoreći o svojoj posjeti Žoržu Klemansou, francuskom državniku, sa italijanskim državnikom Đorđom Soninom, kada se poveo razgovor po pitanju tajnog "Londonskog ugovora" iz 1915, po kome je cijela Dalmacija do rijeke Cetine trebalo da pripadne Italiji kao ustupak za njen ulazak u rat na strani saveznika. Sonino je rekao da saveznici hoće da pocijepaju Londonski ugovor koji su potpisali, jer je sve to pripalo Hrvatskoj preko Kraljevine SHS. Na to je Klemanso odgovorio:

"Londonski ugovor pocijepao je srpski vojnik koji je stigao iz Soluna u Split i Ljubljanu prije nego Vaš vojnik, iako Vam je to bilo na domaku". Tog vojnika Krleža naziva "bagrom za vješanje" i "ušljivim ciganinom". Ali, nije to jedino njegovo " književno djelo", jer je u polemici sa Levantićem pljuvao po srpskom groblju pedesetih godina prošlog vijeka. Dakle, nije promijenio mišljenje ni poslije trideset godina. Ali, dobio je Njegoševu nagradu, igra se u beogradskim pozorištima, a slavi ga kultna antisrpska radio emisija "Peščanik".

Hrvatski pisac Igor Mandić je izjavio na komemoraciji u Jadovnom 26. juna 2011:

  • "Ustaški koljački mentalitet još stoluje u hrvatskom narodu i to mogu vikati s nebodera na zagrebačkom Trgu republike. Dok god postoje zloćudni povici na stadionima, grafiti. . a iza toga mržnja i iracionalno bjesnilo potpomognuti politikom, neće biti sreće. Što je najgore, iza svega se krije i interes cijele fašističke Europe. "

    Ustaški mentalitet je morao prvo opstati da bi stolovao. Feldvel Krleža mu je zdušno pomogao da preživi Jasenovac za koji nikada nije kažnjen zahvaljujući austrougarskom podoficiru Brozu, snimljenom 1914. kako sa Bežanijske kose puca na Srbe.

    (autor teksta je nekadašnji generalni konzul SRJ u Bariju)
  • Idi na stranu - |listaj dalje|