fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 85339 - 04.06.2013 : Burke Podgorica - best (5)

Iza srpskih linija


Iz mog skromnog ratnog iskustva, primjetio sam u ovom tekstu dosta nelogičnosti. Mišljenja sam da je autor ove priče inspiraciju dobio gledajući neki holivudski niskobudžetni akcioni film. A za sve one koji su imali tu sreću da nikad ne saznaju kako to u stvarnosti izgleda, a pročitali su odlomak iz teksta "Iza srpskih linija", napisaću šta to po meni ne štima u cijeloj ovoj priči.

Hekler sa prigušivačem pucnja - MP5SD2

Da se ne bi čuo pucanj, "hekler" treba da koristi podzvučnu municiju koja, u kalibru 9 mm para, ima početnu brzni 285 m/s i energiju zrna ispod 400 J, i ima efekta na daljinama do 50 metara, naspram automatske puške M 70 kojoj je početna bzina zrna 720 m/s i enrgija oko 2100 J i efektivna je i do 400 metara.

Kao osnovno oružje za ovakvu akciju "hekler" je dobar izbor. Ubaciti se u neprijateljsku pozadinu, izvršiti zadatak, ostatine primjećen i vratiti se na svoju teritoriju.

U slučaju da bude primjećen i da mora prihvatiti borbu, automatska puška je mnogo ubojitija, a i njegovi neprijatelji su naoružani takvim oružjem.

Imalo bi smisla da je ovaj diverzant koristio "hekler" i ostao neprimjećen. Ali on upravo radi suprotno. Kad je došao do mete koristi automatsku pušku i tako odmah uzbunjuje i ostale vojnike, a potpuno sam se nalazi desetak kilometara duboko u neprijateljskoj teritoriji.

Napad

Scena kada ispred same barake, u kojoj se nalaze vojnici koje je i sam čuo kako se smiju, vadi iz prsluka (pretpostavljam da je riječ o borbenom prsluku) tri bombe i stavlja ih u džep od pantalona. Zašto raditi ovako nešto? Namjena borbenog prsluka i jeste da vojniku budu bombe i municija pri ruci i da može u najkraćem vremenu da ih upotrijebi.

Kada je ispucao okvir iz automatske puške, istu odlaže i koristi "hekler", a samim tim ostaje i bez baterijske lampe, i onda u mraku pogađa vojnika koji se pridigao iz kreveta. Isto vremena bi mu trebalo da je promjenio okvir a i dalje bi imao svijetlo.

Težina naoružanja i opreme

 • Automatska puška M70 4200 g
 • Hekler MP5SD2 približno 3000 g
 • Municija za M70 (150 kom. sa okvirima) 1800 g
 • Municija za MP5SD2 (150 kom. sa okvirima) približno 1500 g
 • Ručna bomba M52 (8 kom. x 550 g) 4400 g
 • Dvogled za noćno osmatranje prosječno 500 g
  Ukupno 15400 g


  Ako pretpostavimo da je ponio manje municije i da je umjesto ručnih bombi M52 ponio M75 koje su lakše (teška je 365 g), možemo od ove težine odbiti oko 3000 g. Ostaje 12400 g, što je po meni mnogo težine za sat vremena trčanja. Inače, trčati uopšte nije pametno kada trebaš biti neprimjećen. A samo trčanje u sportskoj opremi, na atletskoj stazi, u trajanju od sat vremena nije baš jednostavno, osim, ako se aktivno ne baviš trčanjem, a ne vjerujem da je tih godina bilo vremena za bavljenje sportom.

  Vrijeme trajanja

  Vrijeme kada ovaj diverzant može prijeći neprijateljsku liniju je između 10:30 i 11:30. Pretpostavimo da je to bilo u 11:00. Nakon sat vremena trčanja trebalo bi da je 00:00, ponoć. Neka je, dok se malo odmorio i pronašao metu i izvršio zadatak, prošlo još trideset minuta, to je onda 00:30. U povratku opet trči. Znači, još sat vremena do mjesta prelaska linije, to bi bilo 01:30. I, kako on kaže, stigao je četrdesetpet minuta prije dogoverenog vremena. Dogovoreno vrijeme prelaska u povratku je 04:30. Kada oduzmemo četrdesetpet minuta, trebalo bi da je 03:45. Imamo sada dva vremena dolaska do mjesta prelaska. Jedno je 01:30 a drugo 03:45, razlika je punih 2 sata i 15 minuta. Gdje je nestalo to vrijeme?

  Ako je izvršio napad u 00:30, a liniju u povratku može da prijeđe tek u 04:30, onda njegovom neprijatelju ostaju puna četri sata da obavijesti i uzbuni kompletnu liniju o diverzantskom upadu u njihovu pozadinu. Što znači da se borbena gotovost podiže na najveći nivo, prestaje redovno davanje straže na prvoj liniji i da svi koji se tu i nalaze izlaze na položaj, i osmatraju ko im može doći i iz pravca njihovog zaleđa.

  Naravno, vojnik koji ga je propustio je sam. Ležerno ga pozdravlja sa "dobro jutro", ljetno je doba jer se čuju zrikavci, a ljeti je u 04:30 već dobro svanulo. Previše jednostavno za '95. godinu.

  Motiv za osvetu

  Njegov drug, koji je bio na osmatračnici, gine od neprijateljske granate. Za očekivati je da se gine u ratu, još ako si vojnik na prvoj borbrnoj liniji. E sada, kakvo je to "drugarstvo" bilo kad je ovog junaka uspjelo natjerati na ovakvu rizičnu akciju, ne znam.

  Da ne kažem da nema motiva za ovako nešto. Ima, ali je dosta slab.

  Ostali detalji

  Diverzant je višak neke opreme ostavio u ruksaku na svojoj teritoriji. Zašto ponijeti nešto što će ti biti višak i što ćeš ostaviti tamo gdje ti ne može biti od pomoći? Zašto se presvlačio i u šta se presvukao?

  Zašto svoju liniju prelaziti iliegalno i rizikovati da te neko primjeti i zapuca?

  Diverzant je prilikom prvog susreta sa sa vojnikom koji će ga propustiti da prođe, primjetio da on ima novu maskirnu uniformu. Napominjem da je noć, mada je mjesečina, veoma je teško tako nešto primjetiti. Trebao je gledati gdje se njegovom neprijatelju nalazi oružje i da li ima još nekog u blizini, a ne šta je obukao.

  I zašto u povratku nije ubio još jednog neprijateljskog vojnika, kad je vidio da je sam a ima nečujno oružje? Time bi isključio rizik da mu ovaj puca u leđa kad krene od njega.

  Opuštenost vojnika, koji za novac propušta dobro naoružanog neprijateljskog vojnika da ubija njegove saborce, je najnevjerovatnija u cijeloj ovoj priči. Da li je taj vojnik ikad i pomislio da će ovaj diverzant možda biti zarobljen i da će priznati ko ga je i gdje pustio da prođe i da se ovakva izdaja plaća životom.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|