fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 85219 - 27.05.2013 : Feniks Republika Srpska - best (2)

Poginuli borci na dan 7.12.1992. godine


Povodom članka o upadu muslimanskog diverzanta na naše prve linije pogledao sam stranicu groblje VRS i našao sam na toj stranici samo jednog od tri stradala borca.

Prilikom upada pomenutog na položaju Kostraća ubijen je Vuković (Veljko) Dragiša, na položaju Kapica (Šljivik) ubijeni su Nenad Radić i Radić Milo (moguče da je pravo ime Milorad).

Oba napada je izveo u kasne noćne sate i po veoma gustoj magli. Dragiša je nažalost stradao radi kukavičluka osobe koja je tu noć dežurala sa njim, kada je nepretelj uskočio u tranšeu zapucao je i bježeći pored rova u kojem je Dragiša spavao povikao:

 • "Dragiša bježi, Turci". Dragiša je oprezno krenuo iz rova spreman da se suprostavi neprijatelju, neprijetelj svjestan da nema puno vremena zapucao je preko grudobrana u pravcu neprijateljske linije i iskoristio je saznanje njegovog imena i povikao:

 • "Dragiša, izlazi šta čekaš, izginučemo".

  Dragiša je u nažalost zbog nejasne vidljivosti povjerovao da je da je to borac sa susjednog rova prišao i izgubio život. Iza Dragiše je ostalo dvoje djece a ima i brata blizanca Ljubišu.

  Na Kapici (Šljiviku) stradale borce je najvjerovatnije iznenadio na spavanju. Nenad nije bio oženjen a Milo ima sina Vojka.

  Interesentna je priča kako je diverzant ubijen. Kako se očekivao napad na linije su angažovali i starije ljude iz radne obaveze pa su tako mobilisali i jednog dedu koji je izbjegao u Lješevo na liniju koja se nalazila u blizini kuće u kojoj je sranovao. Kada su mu davali AP čiča je to odbio i rekao da će biti na liniji samo ako dobije pušku sa kojom je vojskovao i sa kojom jedino zna da sigurno barata a to je M48 tj. tandžara. Čiči su ispunili želju i poslali ga na liniju. Noć je bila tamna i sa sumaglicom, u rane jutarnje sate čiča je čuo neke čudne zvukove isred tranša, opalio je metak i zavukao u usječak u tranšeji za zaštitu od bombi. U trenutku kada se povukao u tranšeu je uletjela bomba a nakon njenog aktiviranja uskočio je i diverzant vjerujući da je vojnik već mrtav, a od svih ubijenih je odnosio lično naoružanje kao dokaz. Umijesto mrtvog vojnika dočekao ga je čičin metak iz zaklona a čičina tandžara je opravdala pouzdanost probivši neprijateljov zaštitni pancir kao papir. Za ubijenog diverzanta dobili smo tri živa, zarobljena vojnika.

  Željko interesuje me podatak zašto Dragiše i Mile nema na pomenutoj stranici groblje VRS.

  Poginuli na dan 7.12.1992. godine

  Feniks,

  kao prvo hvala za izuzetno interesantnu i poučnu priču. Što se tiče tvoga pitanja postavljenog meni, kao što i ti sam reče, u Virtualnom groblju nalazi Radić (Sekula) Nenad. Na njegovu stranicu možeš otići ako klikneš ovdje.

  Međutim, Radić (Grujo) Milan, rođen 25.10.1940. godine u mjestu Vlahinje kod Breze još uvijek nije u Virtalnom groblju jer nemam sliku njegovog groba, što je u osnovi i uslov za to.

  Iz istog razloga se u Virtualnom groblju ne nalazi ni Vuković (Veljko) Dragiša, rođen 07.06.1960. godine a poginuo pomenutog dana na Visu.

  Možda je potrebno napomenuti da se sva tri borca nalaze u evidenciji poginulih za opštinu Ilijaš i ja o njima imam sve podatke.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|