fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 85209 - 26.05.2013 : Zlatko Zeric Banja Luka - best (2)

Doboj-Istok Barakovac 20.10.2013


Pozdrav,

jučer sam naišao na ovu stranicu i cijelo vrijeme razmišljao da li da napišem koju rečenicu, ali me na kraju na to potako "Talijan Tuzla" kome upućujem poseban pozdrav i imam šta da dodam njegovom tekstu.

Veliki uticaj na moj daljni život ima vrijeme provedeno na ratištu Doboj-Istok , plato Barkovac, Stanić Rijeka. Tamo sam doveden 01. 10. 1994. ali ne kao vojnik nego kao radna obaveza, naravno protiv svoje volje, kako većina nesrpskog stanovništva koje je živjelo u Banja Luci. Tamo smo nasilno tjerani da kopamo tranšee i rovove i postavljamo misko-eksplozivna sredstava ispred linije, a ko je ovo odbijao da radi bio je pretučen, a prijetilo se i smrću.

Neću pisati kako je bilo nama koji su bili kao u logoru bez ikakvih prava, nego samo o napadu Armije BiH koji je počeo 20. 10. 1994. godine. Ako nekoga zanima kakvu su sudbinu prošli ljudi koji su bili na radnoj obavezi, mogu drugom prilikom o tome.

Vratiću se na navode koje je Talijan iz Tuzla naveo u svom tekstu. Sumljam da nije bilo namjere da se zauzme Doboj. O ovome sam dosta istraživao i sve upućuje da je bila ozbiljna namjera zauzimanja grada. Pored toga, to nije bio nekakav lažni napad jer tako nije ni izgledao. Po meni, pokretanje fronta od nekih 120 kilometara nikako ne može da izgleda kako nekakav lažni napad radi pomoći Bihaću!

Kao drugo, VRS nije uopšte očekivala napad kako si naveo, oni su sedam dana ranije poslali svoje ID snage na kotu Kik i Skipovac sa ciljem da se one zauzmu, a poveli su i 4 člana radne obaveze da im nose municiju. Odatle su se vratili 20. 10. oko 03:45, što će se za VRS pokazati kao povljno, jer da nije bilo njih linija kod Stanić rijeke bi bila probijena.

Napad je počeo u 08:15. Ovo znam tačno jer sam tada bio kod tunela prije Stanić rijeke. To jutro smo kasnili na rad jer su VP i ižinjerija prespavali, a oni su nas vodili na rad. Inače, preko noći su nas držali u Svjetlićoj, što se po mene dobro završilo jer da sam u 08:00 bio kao što sam trebao, sada ovo vjerovatno ne bih pisao, jer su rovovi gdje sam radio bili prvi probijeni i tu su nastradala dva vojnika VRS i dva Armije BIH. Njih smo sahranili sutradan u Stanić rijeci a njihova tijela su preuzeta posle 2-3 mjeseca.

Tog dana sam spoznao šta je strah i nemoć, kako na sebi tako i na ljudima koji su me okuživali. Vidjelo se to jako dobro. Oko 16:00 sve je utihnulo, ali tada nastaje pakao za nas u radnoj obavezi.

O tome drugi put, ako nekoga i to bude zanimalo...
Idi na stranu - |listaj dalje|