fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobrovoljci - 84511 - 21.04.2013 : Vitez Koja Beograd - best (0)

Mašićka Šagovina, Zapadna Slavonija


U ovom selu novogradske opštine u Zapadnoj Slavoniji, koliko sam ja čuo, nalazila se i veća grupa dobrovoljaca: Belih orlova i Srpske radikalne stranke. Na Nikoljdan, 19. 12. 1991. godine, hrvatske snage napadaju ovo selo ali dobrovoljci i domaći odbijaju taj napad i nanose gubitke hrvatskoj strani, da bi kasnije u toku dana prilikom drugog napada nastalo rasulo u srpskim redovima i veliki broj ljudi je izgubilo život, uključujući i mnoge civile ali i srpske dobrovoljce. Pominje se da je poginulo nekoliko desetina pa čak do preko stotinu osoba.

Šeselj je u Hagu pomenuo da je toga dana zarobljeno i izmasakrirano njegovih 12 dobrovoljaca, a na netu se mogu naći podaci da su Hrvati po zauzimanju sela na lokalnom groblju pokopali oko šezdesetak Srba među kojima i dobar deo civila, dok opet Hrvati pominju preko stotinu poginulih srpskih vojnika a da pri tome ne pominju civilne žrtve koje nisu bile zanemarive.

U knjizi Branka Suzića ovaj događaj se spominje samo u jednoj rečenici i to da su toga dana Beli orlovi pod komandom izvesnog Vojvode Mišića panično napustili Mašićku Šagovinu i tako ugrozili levi bok njegovih snaga odnosno 1. OKB 329. BR JNA.

Uglavnom, osim ovih podataka koji su veoma neprecizni, nema nikakvih informacija o tome koliki je broj dobrovoljaca branio toga dana Mašićku Šagovinu i koliko je njih izgubilo život, kao ni zašto je nastalo rasulo, zašto se dozvolio toliki broj zarobljenih i streljanih, zašto nije niko pristigao u pomoć i još mnogo pitanja na koje nema odgovora.

Nadam se da će ovo pročitati neko ko je detaljnije upoznat sa ovim događajem i rasvetliti neke činjenice koje su dovele do ovog teškog stradanja srpskih dobrovoljaca, teritorijalaca i civila.
Idi na stranu - |listaj dalje|