fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_derventa - 84463 - 19.04.2013 : Novica Bogdan Futog - best (0)

Oslobađanje Posavine


Treba priznati da je VRS izvela maestralnu akciju oslobađanja Posavine. Takođe treba pomenuti da su u Posavini bile prisutne regularne jedinice ZNG, brigade iz Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda, Splita i Gardiska brigada iz Zagreba. Sve te vojne formacije su bile jako dobro naoružane što pešadijskim naoružanjem, artiljerijom i oklpnim vozilima. Još uvijek čuvam neki automat koji ste vi zvali "Šokac".

Najviše gubitaka na strani VRS u toku operacije oslobađanju Posavine je bilo od postavljenih mina, jer je najčešće išao streljački stroj u proboju. Jaka uporišta su bila na Ceru, ali pravo iz autobusa su snage Milicije Krajine neutralisali to podrucje i ako je tenk bio i dejstovao iz katoličke crkve na Ceru. Drugo jako uporište je bilo na Bijelom Brdu, gde je dejstovala i naša avijacije sa aerodroma Mahovljani. Posle vašeg gubitka Cera, pokušali ste magistralnim putem Doboj-Derventa da se povlačite prema Savi tj. prema Brodu koji je još bio u vašim rukama, ali niste znali da su komunikaciju presekli pripadnici Osinjske brigade i kod katoličkog groblja na Rabicu naneli vam strahovite gubitke u ljudstvu i tehnici, preko nekoliko stotina poginulih i ranjenih, desetine uništenih kamiona, putničkih vozila kao i oklopnih borbenih vozila. O ovome postoji i video zapis.

Nakon ovog vojničkog poraza, usledilo je brzo povlačenje vaših snaga prema Savi, a ubrzo nakon toga je Bijelo Brdo. Nakon tri meseca je pao i Brod.

Svi civili nesrpske nacionalnosti koji su ostali na teritoriji opštine Derventa mogu da posvedoče da prema njima nije bilo nikakvih repesalija VRS i civilne vlasti i svi su uključeni u obnovi i popravak svojih ostećenih domova.

Pozdrav Novica Gornji Cerani Derventa.
Idi na stranu - |listaj dalje|