fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srpska - 84387 - 16.04.2013 : Feniks Republika Srpska - best (2)

Sjećanja i zaborav


Prije nekoliko dana sam sa jednim drugom svratio u njegovo rodno mijesto Zabrđe kod Sarajeva. Prolazeći primjetio sam da se sada glavna ulica tog naselja zove Ul. Avde Palića, po čovjeku iz Žepe koji za života nije nikada zakoračio u to naselje i koji sigurno nikada nije znao gdje se ono nalazi.

Misli su mi se vratile u prošlost prisječajući se ratne prošlosti i čestitih srpskih poginulih boraca tog oduvijek srpskog naselja. Nekadašnji Dom kulture nosio je ime Maksima Tambura, poginulog borca iz NOB-a a po poginulom bratu to ime Vlado dade i svom sinu. I Vlado i njegov sin Maksim kao i još mnogi Zabrđani dadoše svoje živote u odbrani Zabrđa da bi danas umijesto sjećanja na imena tih junaka, nažalost ime ulice tog poklonjenog a neosvojenog naselja davalo sjećanje na nekog Avdu Palića po kojem ni u njegovoj rodnoj Žepi gdje je zarobljen nema ništa što bi na njega podsječalo.

Stvar je druge strane da procjeni da li je Avdo doista zaslužio da se njegovo ime ne zaboravi, one koja podržava njegovo djelo, njegovu porodicu i njegove suborce a kojima zbog njihovog kreiranja budućnosti trebamo pozavidjeti i sramno pogeti glavu zbog ćutnje kojom podržavamo naše kreatore budućnosti koji potiskuju u zaborav imena i djela pogunilih srpskih junaka.

Vjerujem da znamo imena onih koji su se svojom čestitom i požrtvovanom borbom izdvojili junaštvom i zaslužili da u svakom svakom gradu Republike Srpske bar nekoliko ulica ima njihovo ime koje će zauvjek čuvati sjećanje na njih i potsjećati mlade generacija kako treba braniti otadžbinu.
Idi na stranu - |listaj dalje|