fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_derventa - 84346 - 14.04.2013 : Novica Bogdan Futog - best (1)

Demant članka koji je napisao Filip Tesar, Češka


Čitajući Filipovu priču o padu Dervente 1992. godine, ne mogu a da ne odgovorim sa činjenicama i dokazima vezanim za oslobođenje Dervente.

Dobro je poznato da su regularne snage R. Hrvatske već u aprilu mesecu u Brodu prešle reku Savu i u svom pohodu spalile i pobile sve što je bilo srpsko. Među najbrutalnijom brigadom HV je bila Riječka brigada, koja je ostala upamćena po zlu i nečovječstvu svojih pripadnika. Najveći broj silovanja i ubistava civila, staraca, žena i dece, počinili su njihovi pripadnici, a ne treba zaboraviti i brigade HV iz Slavonskog Broda, Osijeka, Splita i Zagreba. Sve ove jedinice su bile opremljene savremenim naoružanjem, imale oklopna vozila i podršku artiljerije.

Ne znam zašto novinar Filip nije pisao o mnogim logorima i mučilištima za Srbe u Derventi, kao što je Dom JNA, magacini JNA na Rabiću ili Polje? Zašto nije napisao o dobrovoljcima iz Sudana i arapskih zemalja koji su ostavili svoje kosti na Kamenu, Modranu, Misincima, Zelenikama i Rabiću?

A o samoj akciji oslobađanja Dervente pisaću drugi put, samo mogu da kažem da u blistavoj akciji snaga VRS i Martićeve milicije, Osinjska brigada je izbila na putni pravac Derventa-Doboj na Rabiću kod katoličkog groblja i presekla povlačenje HV, HVO i TO ArBiH, a o tom slučaju postoji VHS snimak.

Novica, Gornji Cerani, Derventa.
Idi na stranu - |listaj dalje|