fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 84215 - 08.04.2013 : Filip Lazarov Historia - best (0)

Historijska greška Srba (5)


Narod koji nije spreman dati žrtve i nije ni spreman da ima heroje, ili kako bih to preveo na naše podneblje narod koji nije spreman da da žrtve za svoje teritorije nije ni zaslužio da ih ima...

Koliko ja vidim, u ovom posljednjem ratu samo su Srbi iz Republike Srpske dali sve da se održe tamo gdje su, tj. moji Ilidžanci. Da su me kojim slučajem izvukli iz Hrasnice bio bih i ja sa njima u namjeri da čuvamo naše kuće i stanove...
br> Znači, ljudi su dali sve od sebe a ipak nisu uspjeli da zadrže svoje kuće. Nisam ni ja pa znam kakav je to osjećaj. Nisam sa sobom uspio ni slike da izvučem, samo da se zna... Žrtvovao sam es i ja, ali na drugoj strani. Nisam imao šansu da se borim za pravu stvar - za Republiku Srpsku. Možda neki drugi put!

U porednju sa Krajišnicima Srbi iz Republike su u svakom slučaju pokušali i dobili bar 48% teritorije. Krajišnici nisu dobili ni 3%. Zašto? Opet je pitanje da li je narod bio spreman dati žrtvu?

Ako se vratimo na Krajinu, znalo se da ce doći ta jedna velika ofenziva, i da su Medački džep, Miljevački plato, Mali Alan i Bljesak bili samo proba da se vidi kako će u prvu ruku Srbi reagovati pa onda i svijet na vijesti o hrvatskim operacijama i najgorim zločinima: klanje, nabijanje na kolac.... Trebalo je prestrašiti narod da se više nikada ne vrati.

Nažalost nije bilo reakcije ni od strane Vojske RSK ni od Srbije ni od svijeta što je samo dalo ustašama još veći podsticaj za konačan obračun sa Srbima.

Isto kao što je Sarajevo držalo cijelu ideju oko Bosne kao o jednoj unitarnoj državi, tako je i Knin trebao da bude simbol odbrane i samostalnosti Srba u Hrvatskoj. Da se kojim slučajem skupilo 3-5000 boraca RK oko Knina a moglo je najmanje 30 000 ne bi Hrvati ni dan danas ušli u njega. Međutim, nije. I dan danas imamo Hrvate u Kninu, nisu svi ustaše ali nisu ni svi srbi četnici, pa šta? Opet je grad do 99% očišćen od svojih predratnih stanovnika - Srba.

Da li bi bilo bolje da su Srbi dali otpor? Bilo bi više žrtava sa obje strane to je sigurno, a da li bi Srbi našli spokoj poslije toga teško je reći. A to da su ga Hrvati našli, to se vidi na svakom koraku. Žalosno je da su Hrvati svoje komšije Srbe doživljavaju ko neku prijetnju za njihovu budućnost? Kako ja stvarno ne razumijem?

1. Srbi nikad nisu tražili da budu neki politički faktor u Hrvatskoj.

2. Srbi jesu uglavnom poljoprivrednici u Hrvatskoj i interesuju ih cijene žita, kukuruza, živine, sijena i mesa. Politikom se nikad nisu bavili...

3. Srbi nikad nisu tražili neka posebna prava za sebe, čak ni u Kraljevini SHS.

Nego ovo je neki paranoidni strah od Srba koji Hrvati vide još od Prvog svijtskog rata kad su njihovi Šuckori harali po Srbiji i viješali narod, pljačkali, silovali i ubijali i mislili da će tako proći nekažnjeno...

Srbi nikad nisu Hrvatima nista nažalost uradili, pa ni poslije oslobođenja 1918. godine, kad su kao pobijednička vojska mogli raditi šta su htijeli u Bosni i Hrvatskoj. Ja nisam nikad ni pročitao ni čuo o ni jednom slučaju osvete ili silovanja od strane srpske vojske u Bosni i Hercegovini ili u Hrvatskoj! Srpska vojska nije išla da se sveti ni Nijemcima ni Bugarima, niti da siluje žene! To je bila vojska koja je dala zavjet Bogu, Otadžbini i Kralju da će osloboditi Srbiju i srpske oblasti u Bosni i Hrvatskoj od austrougarske okupacije. Tako su i učinili.
Idi na stranu - |listaj dalje|