fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vrs - 84202 - 08.04.2013 : Feniks Republika Srpska - best (4)

RE: Spisak poginulih boraca VRS


Replika koja je data na njegov komentar je neprihvatljiva zato što iz zakona na koji se poziva lice koje je napisalo repliku uzima samo jednu odredbu zakona, a da bi se ona mogla primjeniti postoje i druge zakonske odredbe koje treba da se ispunjavaju kako bi se ona mogla u potpunosti primjeniti, a evo i nekoliko primjera.

Vojni obaveznik nije mogao ostvariti nikakva odštetna vojna prava od ako je prilikom odsustva zadobio teže tjelesne povrede prilikom obavljanja privatnih poslova.

Vojni obaveznik prilikom odsustva nije smjeo upravljati saobraćajnim motornim vozilom.

Vojni obaveznik nije smjeo napuštati mjesto prebivališta.

Vojni obaveznik se prilikom odsustva morao primjerno ponašati.

Dio pomenutih pravila službe koje sam pomenuo su direktno prekršena u određenim slučajevima a lica koja su direktno prekršila Pravilo službe su ostvarila puno odštetno pravo. A evo par tih primjera koje poznajem.

Lice koje je tokom odsustva palo sa voćke i ostalo trajni invalid ima isto pravo kao i lice koje ranjavanjem na prvoj borbenoj liniji ostalo trajni invalid ili smrtno stradalo.

Lice koje je potpuno prekršilo saobraćajna pravila i svojom krivicom stradala u saobraćajnom udesu imaju isto pravo kao i borac koji je poginuo na prvoj borbenoj liniji.

Lice koje je stradalo van teritorije Republike Srpske tokom vršenja privatnih poslova ima isto pravo kao i lice koje je koje je branilo njene borbene linije.

Lice koje je u pijanom stanju prilikom upotrebe vatrenog naoružanja stradalo u ugostiteljskom objektu ima isti status kao i borac koji je stradao na prvoj borbenoj liniji.

Takođe upoznat sam sa slučajem gdje su se komšije sukobile vatrenim oružjem (radi štete koje su pričinjavale kokoške jednog od njih) a sukob je završen nažalost ubistvom jednog od njih a njegova pogibja se tretira kao i pogibja na prvoj borbenoj liniji.

Upravo ovo što sam naveo mislim da opravdano smeta Oku i da nije pravično da se imena onih koji su nažalost nesretnim slučajem izgubili život nalaze zajedno sa imenima srpskih Obilića koji junački poginuše u odbrani svog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Nisam zagovornik ideje da od porodica onih koji su kao pripadnici VRS tragično izgubili život van borbene linije treba okrenuti glavu i oduzeti brigu koju država vodi o njihovim porodicama ali činjenica je da ta prava moraju biti znatno manja od prava onih koji stradali direktno od neprijateljskoj dejstva.
Idi na stranu - |listaj dalje|